Menu
21. juli 2016

En rød tråd af hjerteblod

Direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, har altid arbejdet med hjertesager, men kampen for at bevare hjernen er efter eget udsagn hans vigtigste og mest meningsfulde. Den 21. juli fylder han 60 år.

 

Når jeg kigger tilbage på mit arbejdsliv, så kan man ikke sige, jeg har været karriereplanlæggende. Men alligevel ser jeg en slags rød tråd, for jeg har altid arbejdet med sager, der kan engagere mit hjerte.

Sådan fortæller Nis Peter Nissen, der den 21. juli fylder 60 år og kan se tilbage på en foreløbig karriere, der først og fremmest har handlet om at gøre en forskel for andre mennesker. Selv beskriver han sine karrierevalg som et kald. Et kald han mener, mange andre ansatte også har, og som politikerne bør tage alvorligt:

- Der er masser af mennesker, der ikke går på arbejde alene for pengene eller karrierens skyld, men fordi de brænder for at gøre en forskel. Det er det, der er drivkraften, hvis vi skal forandre det danske samfund. Vi må aldrig undervurdere, hvor kraftig en aktør hjertet er, og hvor vigtigt det er, at vi forsøger at nå ind til folks hjerter, fortæller Nis Peter Nissen, og pointerer, at det er hjernen, der styrer hjertet, og at det derfor er vigtigt, at vi har fokus på at bevare hjernen.

Fra Afrika til Alzheimers

At det skulle være hjernen og demens, der blev den vigtigste hjertesag for Nis Peter Nissen, var ikke givet, da han i 1985 stod som færdiguddannet historiker i København. I stedet var blikket stift rettet mod det store udland, og rygsækken var proppet med idealer og drømme om at gøre en forskel for mennesker i verdens fattigste lande. Det blev til i alt otte år med udviklingsarbejde og informationskampagner for blandt andre Dansk Røde Kors og Mellemfolkeligt Samvirke, før han i 1993 rettede sit fokus mod miljøet og de danske forbrugere hos Grøn Information. I 2002 drejede karrieren så pludselig ned ad en ny sidevej, da han fik job som kommunikationschef i Frederiksborg Amt, hvilket han bestred frem til at amtet blev nedlagt i 2007.

I 2008 havde Nis Peter Nissen plantet træer i Zimbabwe, fordoblet medlemstallet i Mellemfolkeligt Samvirke og sat skadelige kemikalier på dagsordenen herhjemme. Men stadig ventede hans største og vigtigste opgave – nemlig at gøre demens til en folkesag.

Tættere på end nogensinde

- Alzheimerforeningen var i 2008 præget af metaltræthed og demens var i medierne og offentligheden mere eller mindre gemt væk som noget, der kun handlede om ældre. Der var brug for et generationsskifte, og jeg blev ansat til at bygge organisationen op med en ny profil, nye idéer og et nyt sekretariat, fortæller Nis Peter Nissen.

I dag er Alzheimerforeningen vokset. Medlemstal og aktiviteter er tredoblet og foreningen er blevet en synlig fortaler for mennesker med demenssygdom og deres familier. Samtidig har Alzheimerforeningen været med til at sætte demens på den politiske dagsorden. Og for Nis Peter Nissen har det været en givende og lærerig rejse:

- Med Alzheimerforeningen synes jeg, at jeg er kommet tættere på det enkelte menneske, og jeg tror aldrig jeg har haft et job, der har været mere vigtigt og meningsfuldt. Ganske enkelt fordi det handler om menneskers liv – her og nu.

Og lige netop det med at være i nuet, har været en vigtig lektie for Nis Peter Nissen:

- Mit engagement betyder, at jeg bruger mig selv meget i mit arbejde. Derfor er jeg nødt til at kunne koble helt af og give slip, når jeg har fri og er sammen med familien. Være til stede og sige: ”Nu er jeg her” – også selvom det kan være svært, og telefonen i princippet kan ringe døgnet rundt.

Fritiden byder derfor på lange løbeture langs vandet, vandreture med vennerne i naturen og med at male og lave billeder, når der er tid til det.

At hjertet stadig, trods alderen, banker for mennesker der har brug for støtte, viser Nis Peter Nissen også i forbindelse med sin fødselsdag. Han starter nemlig en personlig indsamling til fordel for Alzheimerforeningens ungeprojekt, og har besluttet at løbe med de unge - til efterårets DHL-stafet i København. I stedet for gaver opfordrer Nis Peter Nissen derfor til at man støtter indsamlingen.

Alzheimerforeningen afholder reception for Nis Peter Nissen 24. august 2016 kl. 15.00.

Link til indsamling her.

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt