Menu
18. maj 2016

Demente får livsfarlig medicin

Cirka en ud af fem ældre får antipsykotisk medicin, som kan være dødelig eller lede til alvorlige bivirkninger. Det viser tal fra Nationalt Videnscenter for Demens.

Når et menneske med demens får ordineret medicin, der skal virke mod angst eller depression, kan det være med livet som indsats. Ifølge Sundhedsstyrelsen, er der nemlig dokumenteret øget dødelighed ved behandling af demente med antipsykotika, og styrelsen vejleder lægerne til kun at ordinere medicinen, når alle andre muligheder er udtømte. 

Alligevel bliver der ifølge Nationalt Videnscenter for Demens stadig udskrevet alt for meget antipsykostisk medicin til mennesker med demens, og der er voldsomme udsving i forbruget fra den ene kommune til den anden. Faktisk er der fire gange flere demente, der får medicinen i den dårligste i forhold til den bedste kommune.

- Tallene tyder på at der ikke er styr på udskrivning af antipsykotika til personer med demens, hvilket er noget, der skal tages yderst alvorligt. Sundhedsstyrelsen har udsendt advarsler flere gange, men noget tyder på, at det ikke har virket, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

Læs mere om de forskellige typer af demens her på Alzheimerforeningen.

Den nemme løsning

Han bakkes op af lederen af Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar, der mener, at medicinen bør undgås til alle andre end svært urolige eller aggressive patienter.

- Det bliver måske i nogle tilfælde en lidt nem løsning hos personalet, der ikke ved så meget om eller har tid til andre behandlingsmuligheder,siger hun til Ritzau.

Hun tilføjer, at der findes mange pædagogiske redskaber og hjælpemidler, som kan afhjælpe uro, angst og søvnløshed hos demenspatienter.

Se mod England

Ifølge Nis Peter Nissen, bør politikerne gribe ind, før flere demenspatienter lider unødigt under medicin, som kunne være undgået.

- Sundhedsminister Sophie Løhde må skride til handling. Vi har brug for en national indsats, der forpligter kommunerne. Det bør oplagt indgå i den kommende nationale handlingsplan for demens, siger Nis Peter Nissen.

Han opfordrer politikerne til at kigge mod England, hvor man med en målrettet indsats har skåret forbruget ned til en tredjedel af det danske, så under syv procent nu får antipsykotisk medicin.


Alzheimerforeningens anbefalinger til medicinsk behandling af demenspatienter:

  • Der skal være inddragelse af de pårørende fra begyndelsen:
    Erfaringer fra Demenslinien viser, at mange oplever, ikke at blive inddraget i processen af pleje- og sundhedspersonale.
  • Der skal være en grundig udredning:
    Det skal være klart, hvilke somatiske sygdomme patienten har, og hvad forårsager den urolighed, som ofte danner grundlag for, at demente får udskrevet pyskofarmaka.
    Mange problemer kan behandles med pædagogiske tiltag og mere viden om demens. Men det kræver blandt andet mere tid, flere ansatte og i nogle tilfælde en ændring af kulturen på plejehjemmene.
  • Der skal være et særligt fokus på demens og viden om særlige bivirkninger ved medicinering af demenspatienter:
    Som det fremgår af Sundhedsstyrelsens vejledning kan mennesker med demens være særligt udsatte i forbindelse med dosering af medicin. Derfor skal det være sidste udvej. Først når man prøvet alle andre måder at behandle og hjælpe patienten på, og man oplever, at demenspatienten er særlig forpint, skal man overveje brugen af psykofarmaka.
  • Der skal være grundig observation og opfølgning, hvis man vælger, at udskrive lægemidler fra Sundhedsstyrelsens liste over medicin med alvorlige bivirkninger.
    Hvis man eksempelvis vælger at udskrive psykofarmaka, skal man gøre det forsigtigt og i små doser, og det skal være en gerontopsykiater, der er klædt ordentligt på, der ordinerer medicinen, og ikke en praktiserende læge. Derudover skal de pårørende inddrages i beslutningen, og man skal observere patienten tæt og vide, at behandlingen kun er for en kort periode – og så skal man have en plan for at seponere medicinen igen.

Læs mere om studiet fra Nationalt Videnscenter for Demens her.

Senest opdateret d. 21. januar 2021
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Lecanemab-godkendelse udsat
2. april 2025
Lecanemab-godkendelse udsat: Alzheimerforeningen opfordrer til handling
Europæiske alzheimerpatienter risikerer at blive udelukket fra potentiel behandling.
Kommunesamarbejde om mere demensvenlig turisme
25. marts 2025
Kommunesamarbejde om mere demensvenlig turisme
Nyt ferieinitiativ lanceres i samarbejde med Aabenraa Kommune.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Onsdag d. 02. april
Kl. 00:00
SAMKLANG Online kursus - skab kontakt til mennesket med demens via musik
På online-kurset SAMKLANG, guides du i tre korte videoer til, hvordan du som pårørende eller fagperson kan opsætte nærende musikalske stunder med mennesker ramt af demens, således så mennesket bag demensen træder tydeligere frem, og I kan få øjeblikke sammen præget samhørighed og nærvær. Kurset kræver ingen musikalske forudsætninger, men et mod på at synge med den demensramte er klart en fordel.
Onsdag d. 02. april
Kl. 09:30
Demenskor
2970 Hørsholm
Korsang tilpasset mennesker med demens.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt