Mennesker med demenssygdom skal i centrum for den kommende demenshandlingsplan. Det mener Alzheimerforeningen, der roser sundhedsminister Sophie Løhde for regeringens udspil til handlingsplan for demens.
- Regeringens udspil til demenshandlingsplan er et godt skridt på vejen til et mere demensvenligt Danmark, siger formand for Alzheimerforeningen Birgitte Vølund – Handlingsplanen peger i den rigtige retning, den har ambitiøse målsætninger og mange konkrete forslag, som alle vil bidrage til at mennesker med demenssygdom får bedre behandling og de pårørende mere støtte i hverdagen.
Bedre diagnoser og behandling afgørende
Alzheimerforeningen hæfter sig især ved handlingsplanens forslag om at samle demensudredning i færre, men større enheder og om at give behandling og pleje til demenspatienter et kvalitetsløft.
- Det er afgørende at handlingsplanen sætter personen med demenssygdom i centrum. Det er først og fremmest indsatsen overfor dem, der har sygdommen og deres pårørende, handlingsplanen handler om, siger Birgitte Vølund – Derfor er det vigtigt at ikke kun regering og Folketing, men også kommu-ner og regioner fastholder fokus på demenspatienter og pårørende, når handlingsplanens gode intentioner skal føres ud i livet.
Inddragelse af demenspatienter vigtig
Alzheimerforeningen opfordrer derfor sundheds- og ældreminister Sophie Løhde til også fremover at inddrage demenspatienter og pårørende i det videre arbejde.
- Den inddragende proces forud for handlingsplanen har været konstruktiv - ikke mindst dialogen med de patienter, der har sygdommen - og vi ser frem til at ministeren fortsætter ad samme spor. Konkret foreslår vi, at der nedsættes et nationalt demensråd, hvor også demenspatienter og pårørende delta-ger på lige fod med eksperter og repræsentanter fra de forskellige organisationer.
Mere viden om demens nødvendig
Ministeren får også roser for at foreslå mere oplysning og viden om demens. I handlingsplanen lægges der således op til at alle danske kommuner skal være demensvenlige inden år 2025 og der skal afsættes midler til bedre oplysningskampagner og flere demensvenner.
- Vi synes, at det er godt, at ministeren lægger op til en større indsats for at oplyse og informere dan-skerne om demens. Alt for mange danskere ved alt for lidt om demens, og hvordan de kan hjælpe hvis en af deres nærmeste får en demenssygdom, påpeger Birgitte Vølund og fortsætter - Når vi spørger mennesker med demens og deres pårørende efterlyser de mere viden om demens – både hos perso-nalet og i befolkningen generelt. Rent faktisk står mere viden allerøverst på ønskesedlen også højere end f.eks. mere aflastning eller bedre støtte.
Alzheimerforeningen henviser til, at en nylig undersøgelse af danskernes viden om demens afslørede stor uvi-denhed og usikkerhed om demens i befolkningen. Flere end halvdelen af alle voksne danskere ved fx ikke at demens skyldes en sygdom i hjernen, og syv ud af ti ved ingenting eller kun lidt om hvordan de skal håndtere det, hvis en af deres nærmeste får en demenssygdom. Undersøgelsen viste også at hver fjerde voksen er i familie med en person – eller har en nær ven – der har en demenssygdom.