Hvis man søger på ”Vejledning om GPS til demente” på internettet er det første resultat, der toner frem på skærmen, et link til en guide på Socialstyrelsens webside. Problemet er blot, at linket til Socialministeriets ”Guide til alarm og pejlesystemer for demente”, stammer fra 2007 – tre år før en ændring i Serviceloven gav kommunerne ret til at udstyre mennesker med en demenssygdom med en GPS. Der bliver altså henvist til en lovgivning fra en tid, hvor brug af GPS-sendere blev kategoriseret som magtanvendelse og unødig overvågning. Hovedproblemet er, at der bliver henvist vidt og bredt til den forældede guide, der er i strid med den nuværende servicelov. Der henvises således til guiden både på Socialstyrelsens hjælpemiddelbase, hos Nationalt Videnscenter for Demens, på bibliotekerne, blandt private firmaer (som GPS-udbyderen Safecall), blandt kommunale ledere og medarbejdere i medierne, på AMU-kurser for omsorgsmedarbejdere og endelig i kommunerne.
Forklaring fra Socialstyrelsen
I Alzheimerforeningen er man overrasket over misinformationen: ”Det er yderst kritisabelt, at man ikke kan stole på de informationer, man får fra Socialstyrelsen. Det er ekstremt vigtigt, at der informeres om de gældende regler på området, da det kan betyde forskel på liv eller død for de over 1000 demente mennesker, der hvert år forvilder sig væk fra deres hjem eller plejebolig,” siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen. Fuldmægtig i Kontor for ældre og demens ved Socialstyrelsen, Knud Damgaard Andersen, oplyser til Politiken, at styrelsen på baggrund af henvendelsen nu vil overveje, om publikationen skal udgå eller revideres.
I løbet af det seneste år er 16 demente omkommet efter at have forladt deres hjem eller plejehjem, viser en gennemgang, som Alzheimerforeningen har lavet af landets aviser.
OBS: Socialstyrelsen har siden denne nyhed blev bragt rettet oplysningerne således at det nu er den rette lovgivning der henvises til (24. februar 2015).