Menu
27. marts 2015

Livsglæden danses frem

På 60 plejecentre rundt om i landet er der nu afholdt Erindringsdans kurser som led i Alzheimerforeningens 'Projekt Erindringsdans'.

”Så fik vi danset for 3. gang. Man mærker at nu kender beboerne hinanden mere og mere. Et par beboer, som begge har Alzheimers dansede sammen og holdt i hånden selvom den ene kommer i kørestol. De glemmer hvor dårlige de er. Pragtfuldt at se,sådan fortæller Anette Sie Jensen, om den effekt hun oplever, at Erindringsdans har. Anette Sie er ansat på Langagergård og nyuddannet Erindringsdansinstruktør.

Også fra andre plejecentre er de positive meldinger fra Projekt Erindringsdans strømmet ind efterhånden som kurserne i Erindringsdans afholdes. Indtil videre er 130 Erindringsdansinstruktører fra 60 forskellige plejecenter i 10 kommuner blevet uddannet. Alzheimerforeningens foreløbige mål er at udbrede konceptet Erindringsdans i 30 kommuner ved at uddanne ialt 390 erindringsdansinstruktører fordelt på 180 plejecentre i Danmark.

Dansen styrker fælleskabet 

På Langagergård blev der fornyligt afholdte afdansningsbal med alt hvad der hører sig til - som indmarch, opvisninger, mousserende vin i glassene og masser af livsbekræftende dans og musik. Og en festmiddag som afslutning. 

Afdansningsballet var den festlige kulmination på otte gange dansetræning på plejecentret under overskriften ”Erindringsdans”, hvor beboere, frivillige og ansatte engageret har deltaget i dansesessionerne. Og det har bragt stor glæde de sidste par måneder og givet rigtig god mening på mange måder, forklarer Anette Sie, som er husalf på Langagergård:

”Vi har blandt andet mærket, at beboere der normalt er inaktive pludselig er livet op, når de har været med til Erindringsdans. Det har også styrket fælleskabsfølelsen på plejecenteret, hvor beboerne nu i højere grad er sammen med hinanden på tværs af afdelingerne,” forklarer hun.

”De ældre har virkelig nydt forløbet og har glædet sig til dansetræningen. Og jeg hørte blandt andet, at en kvindelig beboer havde kontaktet sin læge dagen før afdansningsballet for at få noget smertestillende medicin. Hun ville i hvert fald være klar til afdansningsballet.”

 

Kørestole er ingen hindring for at danse med. (Foto: Jannik Preisler)

 

Hjerterum

Det har vist sig, at Erindringsdans er en særdeles god aktivitet for ældre mennesker. Blandt andet fordi selv personer med svær demens kan genkende og forholde sig til musik og de følelser, som er forbundet med samværet omkring musikken. Samtidig er Erindringsdans god motion, ligesom dansen tillader tæt fysisk kontakt med dansepartneren på en helt naturlig måde. 

”Og så styrker dansen simpelthen beboernes livsglæde og relationerne mellem beboere, personale, pårørende og frivillige,” forklarer Anette Sie.

Musikken som danner lydtæppet til de ældres dans er ikke tilfældigt udvalgt. Der bliver nemlig benyttet genkendelige melodier fra 40’erne, 50’erne og 60’erne, således at der vækkes minder fra de ældres dansetraditioner i barne- og ungdomsårene. Musikken har beboerne hørt mange gange før gennem deres liv – blandt andet i radioprogrammer som Giro 413. Og ved at lytte til ældre, kendt musik og se andre mennesker danse øges motivationen til selv at deltage i dansen.

”Mange af vores beboere er fra generationer, hvor det var helt almindeligt at gå på danseskole. Og selvom de har demens, er det tydeligt, at både melodierne, teksterne og dansene instinktivt sidder i dem, og de kan nemt hente dem frem. Det er virkelig en fornøjelse at opleve,” forklarer Anette Sie.

”Hvis man giver de ældre hjerterum på den rigtige måde, så blomstrer de så flot op,” siger husalfen på Langagergård, der også er taknemlig for de mange frivilliges hjælp til både dansetræningerne og afdansningsballet, hvor også Ældresagens lokalafdeling i Greve har været aktiv. Og hvis det står til de ældre dansere og deres pårørende, så bør dansetimerne fortsætte efter afdansningsballet:

”Der er mange, som har taget fat i mig de sidste par dage for at opmuntre til, at vi fortsætter med at danse,” siger Anette Sie afslutningsvist.


Faktaboks:

Landsdækkende Erindringsdans 

Alzheimerforeningen gennemfører med støtte fra A.P. Møller og Hustru Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formal i perioden den 1. juli 2014 til 30. september 2016 projektet ”Erindringsdans for demente”. Alzheimerforeningens intention er at udbrede konceptet Erindringsdans i 30 kommuner ved at uddanne 390 erindringsdansinstruktører fordelt på 180 plejecentre i Danmark. 

Formålet med projektet er, at mennesker med demens tilbydes en meningsfuld, social, fysisk og mentalt stimulerende aktivitet og dermed skaber opmærksomhed på:

  • Erindringsdansens positive og afsmittende effekt i forhold til at skabe livsglæde
  • Erindringsdans som en aktivitet, der skaber fællesskab og styrker sociale relationer

 

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt