Selvom man har en demensdiagnose, kan man godt have en mening. Men hos Alzheimerforeningen frygter man at ikke alle mennesker med demens, der bor på plejehjem, får lov at sætte deres kryds til Folketingsvalget den 18. juni. Alzheimerforeningen opfordrer derfor økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) til at indskærpe over for kommunerne, at de skal sikre at demenspatienter på plejehjem får den nødvendige hjælp til at afgive deres stemme.
Alzheimerforeningens opfordring kommer på baggrund af en række hændelser i forbindelse med valget til EU-parlamentet sidste år, hvor flere demente plejehjemsbeboere i strid med reglerne ikke fik udleveret deres valgkort. Det drejede sig blandt andet om et plejehjem i Sønderborg, hvor plejehjemslederen sammen med pårørenderådet, vurderede at 51 beboere ikke skulle have lov til at stemme . Alzheimerforeningen fik efter valget flere tilsvarende henvendelser fra pårørende, der oplyste, at deres demenssyge familiemedlemmer på andre plejehjem heller ikke havde fået mulighed for at stemme.
Minister svarede på twitter
Alzheimerforeningen opfordrede dengang den daværende indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til at iværksætte en undersøgelse og indskærpe reglerne over for kommunerne. Loven siger nemlig, at kommunerne har pligt til at sikre, at ældre på plejehjem, i plejebolig mm. får mulighed for at afgive deres stemme .
Ministeren reagerede aldrig officielt på henvendelsen, men henviste på twitter i stedet til et lovforslag om stemmeret og værgemål . Hændelserne i Sønderborg og andre kommuner handlede dog slet ikke om personer, der havde fået frataget deres retlige handleevne, men om fuldt myndige danske statsborgere, der de facto fik frataget deres stemmeret. Derfor frygter Alzheimerforeningen, at der også denne gang vil være kommuner, hvor borgere med demens får frataget retten til at stemme, fordi ledelse eller personalet ikke kender valgloven.
- Det er afgørende at mennesker med en demenssygdom ikke fratages muligheden for at stemme til Folketingsvalget, siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen
– De skal tværtimod hjælpes på samme måde som personer med et fysisk handikap kan få hjælp. Vi opfordrer derfor landets plejehjem til at gøre den 18. juni til en festdag og sikre at alle beboere får den hjælp, de har brug for, så deres stemme også kan tælle med.
Reglerne er klare
Ifølge reglerne om afholdelse af folketingsvalg, har alle danske statsborgere i Danmark over 18 ret til at stemme. Det gælder også mennesker med en demenssygdom, medmindre de har fået frataget deres retlige handleevne efter værgemålslovens § 6. Det betyder, at borgere der er under værgemål uden fratagelse af den retlige handleevne, fortsat kan stemme til valget. Reglerne foreskriver også, at alle uanset eventuelle fysiske og psykiske handicaps, kan forlange at få den nødvendige hjælp til stemmeafgivningen .
Læs om sagen fra Sønderborg her: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/06/08/151507.htm
Læs mere om hvad der står i loven i stk 7.3 og 8.4 i Vejledning om afholdelse af folketingsvalg: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=165279