Hvordan ville du have det, hvis du skulle vente næsten trekvart år på at få at vide, om du lider af en dødelig sygdom? Spørgsmålet er måske sat på spidsen, men det er desværre virkeligheden for alt for mange danskere, som på trods af et politisk løfte om hurtig udredning, alligevel venter i månedsvis på at få svar på, om de lider af en demenssygdom.
- Demens er en alvorlig og livstruende sygdom, der har store konsekvenser for demenspatienter og pårørende. Derfor er det uacceptabelt, hvis man skal vente halve eller hele år på at få en afklaring, siger Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen.
Demens skyldes en livstruende og uhelbredelig sygdom i hjernen. Det er samtidig en sygdom, som medfører et fremadskridende funktionstab. Derfor er det særligt vigtigt at få stillet en diagnose, så man hurtig kan komme i behandling og få hjælp.

Ret til hurtig udredning gælder alle – også demenspatienter
Folketinget vedtog i 2012 loven om ret til hurtig udredning med virkning fra 1. september 2013. Retten til hurtig udredning gælder for alle somatiske patientgrupper. Men selvom regionerne har haft mere end et år til at forberede sig, har alle regioner i dag problemer med at overholde udredningsgarantien indenfor demensområdet. På nogle hospitaler er ventetiden på demensudredning i dag endda på mere end 36 uger.
Alzheimerforeningen opfordrer derfor Folketinget til at gribe ind og sikre, at regionerne lever op til Sundhedslovens bestemmelser om ret til hurtig udredning.
Sundhedsministeren kaldt i samråd
Sundhedsministeren er nu kaldt i samråd i Folketingets sundheds- og forebyggelsesudvalg, hvor hun skal redegøre for hvordan hun vil sikre, at regionerne lever op til udredningsgarantien. Alzheimerforeningen har forud for samrådet stillet forslag om, at der nedsættes en national og tværgående task force, der hurtigt skal komme med anbefalinger til, hvordan udredningskapaciteten kan forøges og udnyttes bedre, uden at det kommer til at gå ud over kvaliteten i udredningsforløbet. Foreningen har også sendt brev til samtlige regionsrådsmedlemmer, og opfordret dem til at sætte demensudredningen på dagsordenen i regionerne.
Problemet vil vokse
I dag antages det, at 85.000 danskere lider af en demenssygdom. Det tal vil vokse kraftigt i de kommende år. Hver eneste dag kommer der flere end 25 nye demenspatienter til, og de seneste prognoser tyder på, at der indenfor 25-30 år vil ske en fordobling i antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark. Alzheimerforeningen opfordrer derfor Folketinget til allerede nu at tage fat om problemet,
- Medmindre der sættes målrettet ind for at udvide udredningskapaciteten på demensområdet, vil problemet blot vokse de kommende år, siger Nis Peter Nissen – Folketinget bør derfor allerede nu tage initiativ til, at der vedtages en ny demenshandlingsplan med fokus på forskning og udrednings- og behandlingskapacitet, så vi kan udrede og behandle de mange tusinde nye demenstilfælde, der kommer.
Læs mere om Alzheimerforeningens
• Baggrundsnotat ”Ret til hurtig udredning – også for Demenspatienter”.
Ventetider på demensudredning ifølge venteinfo.dk [1]
|
November 2009 |
September 2013 |
Januar 2014 |
Ventetid
|
1 - 16 uger |
2 - 23 uger |
2 – 36 uger |
Kilde: Alzheimerforeningen og venteinfo.dk
[1] På venteinfo.dk opgøres hospitalernes forventede ventetid ved henvisning til demensudredning. Der er derfor ikke tale om en faktisk opgjort ventetid.