Det til trods for, at udspillet fokuserer på at prioritere indsatsen mod ulighed i sundhed højt.
Derved overser regeringens desværre en væsentlig kilde til ulighed i sygdomsbehandlingen i Danmark.
Flere end 100.000 danskere lider af Alzheimers eller en anden hjernesygdom. Disse patienter risikerer – som alle andre – at blive ramt af andre alvorlige sygdomme for eksempel kræft. De burde derfor få den samme behandling for sygdommen som andre danskere.
Men det sker ikke altid. Demenspatienter har for eksempel langt større risiko for fejlbehandling end andre patientgrupper. Forskning fra blandt andet USA har også vist, at demenspatienter har 20 procent større risiko for unødige genindlæggelser, og rammes de af kræft, dør demenspatienter langt hurtigere end andre kræftpatienter.
Manglende prioritering
Den væsentligste årsag til ulighed i sygdomsbehandling på grund af demens er manglende prioritering af demenssygdom i sundhedsvæsenet generelt. For eksempel har mere end halvdelen af alle demenspatienter aldrig fået en kvalificeret demensudredning, og der er stadig - på trods af Regeringens udredningsgaranti på fire uger - op til 38 ugers ventetid på udredning af demens.
Alligevel er Alzheimers eller andre demenssygdomme ikke nævnt med et eneste ord i Regeringens sundhedsudspil. Heller ikke andre hjernesygdomme som Parkinson eller hjerneskader er nævnt. Ikke engang i Regeringens forslag om tidlig opsporing, der er afgørende for behandlingen af demenspatienter, eller indsats overfor patienter med kroniske sygdomme, hvor demenssygdom er en af de allerdyreste for samfundet, nævnes demens eller andre hjernesygdomme.
Hjernesygdomme glimrer ganske enkelt ved deres fravær i Regerings sundhedsudspil.
Diagram 1: Sygdomme nævnt i Regeringens sundhedsudspil
Kilde: Alzheimerforeningen og Regeringen (Jo før – jo bedre) 2014
Læs mere i Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissens, kronik i Jyllands-Posten.