Demensalliancen er blevet dannet for at drive et samarbejde mellem de fire organisationer og sætte en dialog i gang mellem alle de kræfter i Danmark, der har viden om demens. Mellem dem, som har beslutningsretten til at påvirke livet for mennesker med demens og alle, der har et engagement for patienterne og deres familier. Alliancen vil samle de rigtige aktører for at dele erfaringer og viden. Den vil virke som en katalysator til at få nye ideer til at springe frem, og bringe nye parter sammen til et samarbejde om praktiske løsninger, der virker i hverdagen. Målet er en ambitiøs national strategi og handleplan, der sikrer det bedste liv med demens.
Nødvendig alliance
Vi danskere lever længere og længere. Det er en kendsgerning, at risikoen for forskellige sygdomme stiger med alderen. Demens er en sådan sygdom. Det er en sygdom, der er grusom, fordi den skaber afstand i familier, hvor der før var nærhed. Tryghed afløses af frygt, magtesløshed og isolation. Til sidst dør man af sygdommen. Der er ingen kur. Samtidig er demenssygdommene økonomisk set blandt de dyreste for samfundet.
Eksperterne ved ikke præcis, hvor mange her i landet, der i dag lider af en demenssygdom. Den bedste vurdering er, at det drejer sig om 70-100.000 danskere. Tages de pårørende med, bliver det til omkring 500.000 danskere, hvis liv og hverdag er præget af demenssygdomme. Samfundsøkonomisk drejer det sig om en tocifret milliardudgift. Det er svært helt præcist at vurdere, hvor store udfordringerne bliver i de næste år. Men det er udelukket, at de bliver mindre end i dag. Derfor er demensalliancen nødvendig.
Alliancen har den 18. juni samlet omkring 20 aktører: Myndigheder, politikere, forskere, virksomheder og organisationer til at pege på vigtigste udfordringer på demensområdet. Et næste skridt i alliancens arbejde er et Demens-Topmøde d. 25.-26. september, hvor endnu flere inviteres til at bidrage med konkrete løsningsforslag og anbefalinger til en ny politisk demenshandleplan.