”I september 2010 kom vor mor på plejehjem i en alder af 88 år, da hun ikke længere kunne klare sig selv i eget hjem pga. demens. Hun faldt mange gange og glemte at spise og drikke. Den xx. juli 2014 bliver hun indlagt med et skinnebenssår, der var gået orm og mider i. Hun vejede 37 kg, da hun blev indlagt. Hun gennemgik en stor operation, hvor hun fik amputeret begge ben over knæet. Vores mor afgik ved døden den xx. juli 2014 - 92 år gammel.”
Sådan beskriver en datter sin mors sidste tid i et brev til Alzheimerforeningen den 18. september i år. Hun ønsker at være anonym.
”Chokerende som historien er, vidner den om et helt ufatteligt og umenneskeligt omsorgssvigt. Ufatteligt fordi hun var gammel og syg og havde brug for hjælp. Umenneskeligt fordi hun var et levende menneske, der netop på grund af sin sygdom, havde behov for menneskelig omsorg, ikke svigt,” siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, og tilføjer at sagen langtfra er enestående.
Faste læger til plejehjem
Alzheimerforeningen har i dag på Folketingets åbningsdag sendt et åbent brev til samtlige medlemmer med en opfordring til at stoppe de mange tilfælde af groft omsorgsvigt og mangelfuld sygdomsbehandling, der finder sted på de danske plejehjem. Helt konkret opfordrer foreningen til en ordning med fast tilknyttede læger på alle plejehjem i Danmark.
Det sker på baggrund af et netop afsluttet pilotprojekt med ordningen, hvor antallet af genindlæggelser blev reduceret med 28 procent, antallet af forebyggende indlæggelser med 27 procent og unødvendigt medicinforbrug blev nedbragt.
”Vi mener, at de fast tilknyttede læger på plejehjem, sammen med sundhedsfagligt veltilrettelagte møder med personalet, er et af de forslag, der hurtigst og mest effektivt vil forbedre kvaliteten af behandling og pleje til nogle af de svageste patientgrupper i Danmark,”forklarer Nis Peter Nissen.
Han tilføjer, at fast tilknyttede læger på plejehjem ikke i sig selv vil løse de bagvedliggende årsager til de mange tilfælde af groft omsorgsvigt og mangelfuld sygdomsbehandling. Men bedre samarbejde mellem læger, sundhedsfagligt personale og det øvrige personale på plejehjem har vist gode resultater og vil derfor være et skridt i den rigtige retning.
Fakta:
- Styrelsen for Patientsikkerheds tilsynsrapporter fra plejehjemmene rapporterer årligt om 6-7 procent alvorlige fejl og mangler, der med Sundhedsstyrelsens ord ”kan medføre fare for beboerens helbred” og derfor ”indebærer risiko for patientsikkerheden.
- I løbet af de seneste seks måneder, har medierne rapporteret om over 20 tilfælde af groft omsorgssvigt på plejehjem.
- Forsøg med fast tilknyttede læger på plejehjem har vist sig at kunne nedbringe antallet af genindlæggelser med 28 procent og antallet af forebyggende indlæggelser med 27 procent.
Kilder: Sundhedsstyrelsen, Infomedia og SFI