Op mod 8 millioner mennesker i Europa har en demenssygdom. De fleste heraf har Alzheimers sygdom. Samtidig belastes op mod 24 millioner nære pårørende direkte af sygdommen. I Danmark alene er der i øjeblikket ca. 89.000* der lider af en demenssygdom. Derfor bakker Alzheimerforeningen op om Alzheimer Europes kampagne for at gøre demens til et prioriteret sundhedsområde i forbindelse med Europa parlaments valget d. 25. maj. Alzheimerforeningen har derfor i dag sendt et brev til samtlige danske kandidater med en opfordring til at støtte et stærkere europæisk samarbejde på demensområdet.

Alzheimers sygdom og andre former for demens er de hyppigst forekommende neurodegenerative sygdomme. Skønt demenssygdomme primært rammer ældre mennesker, observeres der et tiltagende antal af såkaldt "tidligt indsættende demens" (før 60 års alderen). Denne tilstand gør i løbet af nogen tid den syge fuldstændig afhængig af hjælp fra andre.
Der eksisterer i dag ingen heldbredende behandling. Adgangen til hjælpeforanstaltninger, behandling og støtte er meget forskellig i medlemslandene.
Befolkningens tiltagende alder og usikkerheden om muligheden for at opretholde det nuværende serviceniveau i sundhedssektoren tvinger os til, i tide, at planlægge målrettede tiltag, der sikrer den europæiske befolkning adgang til de nødvendige serviceydelser: udredning, behandling og pleje, hvad enten det er i hjemmet eller i plejebolig.
Alzheimer Alliance blev startet i Europa Parlamentet i 2007. Det er en ikke-exclusiv, multinational og tværpolitisk gruppe, som samler Europaparlamentsmedlemmer, der støtter Alzheimer Europe og dens medlemmer, og som vil gøre demens til en sundhedsmæssig prioritet i Europa.
Alliancens mission er at skabe fælles handling vedrørende prævention, diagnose og behandling på såvel Europæisk som nationalt plan og at påvirke den politiske agenda.
Resultater: takket være den fælles indsats fra Alz.Europe, de nationale Alzheimerforeninger og Alzheimer Alliance er demensudfordringen blevet behandlet gennem ALCOVE(European Joint action on dementia) og de europæiske forskningsprogrammer (FP7 og Horisont 2020). Europæisk og internationalt forskningssamarbejde er opstået med "innovativ medicin initiativer" (IMI og IMI2)" og "Joint Programming of Neurodegenerative research(JPND)". På det nationale plan har 18 medlemsstater nu en "demensstrategi" på plads og andre er ved at udvikle den.
*Kilder: National Videncenter for Demens (Rigshospitalet); Alzheimer International: The global impact of dementia 2013-2050, dec 2013; WHO: Dementia – a public health priority,, 2012; Sundhedsstyrelsens MTV-rapport om demens: ”Udredning og behandling af Demens – en medicinsk teknologivurdering 2008” samt Costs of Informal Care for People Suffering from Dementia: Evidence from a Danish Survey, Dementia Geriatric and Cognitive Disorder Extra, november 2011