Foreningen har derfor skrevet til samtlige nyvalgte byrådsmedlemmer i landets 98 kommuner og opfordret dem til at bruge de mange ekstra millioner til at løfte demensindsatsen på de kommunale plejehjem.
"-60 – 80 procent af beboerne på plejehjem lider af en fremskreden demenssygdom. Det er derfor vigtigt, at demensindsatsen på plejehjem får et ekstra løft," siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen
"De mange ekstra millioner, som kommunerne nu får, bør derfor bruges til at forbedre demensindsatsen på plejehjem."
Alzheimerforeningen peger på, at der især er behov for mere viden om demens, bedre normering om natten og flere ansatte med sygeplejefaglige kompetencer.
Personalet skal uddannes bedre
Demens er en sygdom i kraftig vækst. Det skaber nye udfordringer på plejehjemmene. Lige nu lever ca. 85.000 danskere med en demenssygdom, og hvert år kommer ca. 14.000 nye til. Andelen af demenspatienter på landets plejehjem har derfor også været stigende de seneste år.
Demens er en sygdom, der stiller store krav til personalets viden og kompetencer, påpeger Nis Peter Nissen
– Det bør derfor være et krav, at alle ansatte, der arbejder med mennesker med demens, har grundlæggende viden om demenssygdomme, og de bør være i stand til at bruge denne viden i den daglige behandling.
– Det bør derfor være et krav, at alle ansatte, der arbejder med mennesker med demens, har grundlæggende viden om demenssygdomme, og de bør være i stand til at bruge denne viden i den daglige behandling.
Alzheimerforeningen foreslår derfor, at alle medarbejdere på landets plejehjem som minimum får et fem dages kursus i demenssygdomme.
Demente bør ikke efterlades alene
På mange plejehjem er bemandingen om natten og i weekenderne lavere end på hverdage. Det er ikke ualmindeligt, at der kun er én til to ansatte til at behandle og pleje flere end 50 demenspatienter.
- Det er ikke forsvarligt med den lave normering om natten og i weekenderne, siger Nis Peter Nissen – Mennesker med en demenssygdom har også behov for hjælp om natten og sker der noget akut kan en enkelt vagt ikke klare opgaven alene.
Alzheimerforeningen foreslår derfor at kommunerne sikrer en forsvarlig bemanding i alle døgnets 24 timer, hele ugen og alle årets 365 dage. Alzheimerforeningen henviser til, at der i Sverige fra næste år indføres nationale regler for hvilke sundhedsfaglige kompetencer medarbejdere på plejehjem skal have. Reglerne bestemmer også, at der altid skal være kompetent personale til stede 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen og 365 dage om året. I Danmark er der ingen regler. Det er op til kommunerne selv at bestemme hvor mange ansatte, der skal være på plejehjem om natten og i weekenden.
Mange alvorligt syge på plejehjem
Ingen kommer på plejehjem, fordi de er gamle. I dag kommer vi på plejehjem, når vi er så alvorligt syge og svage, at vi skal have behandling, pleje og omsorg 24 timer i døgnet.
Men de mange mennesker med en demenssygdom og det komplekse sygdomsbillede gør plejeopgaven vanskelig og kræver en særlig omhyggelig medicinsk behandling. En kvalificeret behandling og pleje kræver derfor også en særlig ekspertise hos medarbejderne.
- Der arbejder mange dygtige og engagerede medarbejdere på plejehjem. De udfører en værdifuld og anerkendelsesværdig indsats for mennesker med en demenssygdom - ofte under helt urimelige vilkår og normeringer, siger Nis Peter Nissen – Men der er nu brug for langt flere ansatte med sygeplejefaglige kompetencer til at tage sig af de akutte tilfælde eller demenspatienter med komplekse sygdomsbilleder.
Alzheimerforeningen opfordrer derfor landets kommunalpolitikere til at ansætte flere medarbejdere med sygeplejefaglige kompetencer på de kommunale plejehjem.
Læs også:
Læs også: