Folketinget bør derfor tvinge kommunerne til at sætte kvaliteten i centrum. Det skriver Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen i en kronik i Politiken i dag.
"Vi har i dag på plejehjem en omsorgsmodel, der kører så langt på literen, at turen er blevet livsfarlig for passagerne", skriver Nis Peter Nissen – Det er på tide at stoppe og finde en anden model, der satser på bedre kvalitet.
Alzheimerforeningen peger på erfaringerne fra Sverige, hvor flere plejehjemsskandaler har fået de svenske politikere til at stramme op på reglerne. En svensk ekspertgruppe nedsat af finansministeriet advarer nu direkte mod risikoen for en negativ effektiviseringsspiral, der går ud over kvaliteten på plejehjem.
Samme metoder i Danmark
Metoderne til at opnå effektiviseringer på plejehjem i Sverige er de samme som i Danmark. Det handler fx om nedskæringer i personalenormering og øget brug af vikarer. Og som i Sverige har der også i Danmark været en række skandaler om omsorgssvigt som følge af manglende behandling på plejehjem.
- Der går næsten ikke en dag uden, vi bliver kontaktet af pårørende, der er fortvivlede over den behandling deres ægtefælle, søskende eller forældre er udsat for på de kommunale plejehjem, siger Nis Peter Nissen – Det er hjerteskærende, og vi bliver nød til at sige til politikerne, at de kommunale effektiviser på plejehjem er gået for vidt.
Gør som i Sverige – stram op på bemanding
Alzheimerforeningen foreslår, at der som i Sverige indføres nationale retningslinjer for bemanding og kompetencer på plejehjem. Ifølge de svenske regler skal kommunerne således fra næste år
”... sikre, at en plejebolig, hvor personer med demenssygdomme lever, er bemandet døgnet rundt, så personalet hurtigt kan opdage om en person med demenssygdom har behov for hjælp, og uden forsinkelse kan give personen en sådan støtte og hjælp, som er nødvendig for beskyttelse af liv, personlig sikkerhed eller sundhed.”
De svenske retningslinjer er enkle og lige til at forstå. Ord som ”døgnet rundt”, ”hurtigt”, ”uden forsinkelse” kan ikke misforstås. Ligesom ”behov for hjælp” og ”beskyttelse af liv, sikkerhed og sundhed” heller ikke er til at komme uden om. De handler ganske enkelt om kvalitet her og nu og ikke om et par timer, når personalet har tid, eller i morgen, når dagvagten kommer, eller på mandag, når sygeplejersken møder igen.
Læs mere: