Elly Bjerring vil gerne gøre livet lettere for mennesker med demens, og derfor har hun sat sig for at gøre så mange af Ardens butikker som muligt til Demensvenner. Foto: Privat.
Med sine godt 2.500 indbyggere er den lille by Arden i Mariagerfjord kommune ikke just en sværvægter på Danmarkskortet. Men en lokal ildsjæl har besluttet at sætte byen på det demensvenlige Danmarkskort.
Elly Bjerring, som er frivillig socialhumanitær koordinator for Ældre Sagens lokalafdeling i Arden, var ikke i tvivl, da der var brug for en tovholder for demens.
Mit hjerte har altid banket for de mennesker.
- Jeg tænkte, så må vi gøre Arden demensvenlig. Jeg har en fortid som SOSU-assistent, og mit hjerte har altid banket for de mennesker, så det lå ret lige for, siger hun.
Læs også: Lillan er digital Demensven
Elly Bjerring ser gerne, at kendskabet til demenssygdomme udbredes. Derfor arbejder hun målrettet på gøre så mange af Ardens butikker som muligt demensvenlige. Og indtil videre går det rigtig godt med dét – foreløbigt har byens købmand, Røde Kors genbrugsbutik, den lokale tøjbutik Hos Nøhr og et plejecenter tilkendegivet deres interesse i at gøre de ansatte demensvenlige. Og så har Elly Bjerring også tilmeldt sin egen lokalforening, Ældresagen i Arden.
Ifølge Elly Bjerring skyldes succesen en personlig tilgang til missionen.
- Jeg har oplevet, at det giver resultater, når det bliver personligt og konkret, fortæller Elly Bjerring.
Det handler om at vide, hvem man skal henvende sig til, og skrive eller ringe personligt til vedkommende, forklarer hun.
- Man kan ikke bare skyde bredt. Ligesom hvis du og jeg bliver foreslået noget, som vi ikke lige kender eller ved noget om, siger hun.
Købmanden blev Ardens første demensvenlige butik
Som Demensvenner har vi fået mere indsigt i, hvad det drejer sig om, når man lider af demens, og hvordan vi kan spotte dem, uden at de føler sig angrebet
En af de første, der fik et opkald fra Elly Bjerring, var den lokale købmand, René Plougman. Og nu er Min Købmand - som den første butik i Arden - blevet demensvenlig.
- Mennesker, der har svært ved at begå sig, har altid fået ekstra hjælp hos os – uanset om det er fordi, de går med krykker eller er ramt af demens. Men som Demensvenner har vi fået mere indsigt i, hvad det drejer sig om, når man lider af demens, og hvordan vi kan spotte dem, uden at de føler sig angrebet, så vi kan hjælpe dem godt på vej, fortæller indehaver af Min Købmand, Rene Plougman.
Læs også: Nu bliver den kollektive trafik i Nordjylland demensvenlig
18 af hans ansatte er blevet uddannet som Demensvenner – svarende til godt 80 procent – og det er nyttigt, for hos Min Købmand står de løbende overfor situationer, hvor de skal håndtere kunder med demens.
- Typisk har de udfordringer med at finde rundt i butikken. Men det har også noget at gøre med, hvis Fru Hansen tager otte af de samme varer. Vi er ekstra opmærksomme på det nu, siger han.
René Plougman og hans medarbejdere med diplomet, der viser, at de er blevet Demensvenner.
Målet er at fjerne tabuerne om demens
Selvom Elly Bjerg har succes med at banke dørene ind til de lokale virksomheder, har hun ikke sat tal på sin ambition for, hvor mange Demensvenner Arden skal have.
- Jeg stiler allermest efter at gøre livet lettere for de mennesker, der rammes af demens, og deres familier. Det er ikke et tal som sådan. Målet er at gøre det kendt og få fjernet de tabuer, der er omkring de ting, siger hun.
Hun vil dog ikke løfte sløret for, hvem der får det næste opkald.
- Jeg har et par planer, men nu skal tiden lige arbejde lidt, slutter hun med et smil.