Hvordan påvirker din kost risikoen for demens?
Hjernen trives i en sund krop, som spiser sund kost. En usund kost kan derimod give mangel på vitaminer, vigtige fedtstoffer og proteiner, som har betydning for hjernens funktion.
Vidste du, at der er visse fødevarer, der beskytter mod demens? Der er også fødevarer, som du bør undgå for at reducere risikoen for demens.
Brug Fødevarestyrelsens officielle kostråd, når du skal træffe valg omkring din mad:







3 ting, du kan gøre

Spis fed fisk, som indeholder en masse umættede ('gode') fedtstoffer - det kan fx være laks, sild og makrel.

Hold dit blodsukker stabilt - undgå 'hurtige' kulhydrater som hvidt brød og gå i stedet efter de 'langsomme' som fx fuldkornspasta, bælgfrugter og grøntsager.

Prøv at placere sundere produkter et synligt sted i huset og opbevar mere usunde produkter et mindre synligt sted. På den måde undgår du at blive fristet til usunde valg.

Vil du vide mere om, hvad der er med til at holde din hjerne sund?
Tag Hjernesundtesten - det er hjernesund fornuft.

Eksperten bag
- Ellen Garde, læge og forsker ved Institut for Folkesundhed, Afdeling for Miljø og Sundhed og Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet.
- Forsker i aldring og demens, herunder hvordan livsstil og risikofaktorer påvirker mentale funktioner.