Menu

Hvordan påvirker alkohol din risiko for demens?

 

Alkohol er et organisk opløsningsmiddel, der påvirker næsten alle kroppens organer. 

Sundhedsstyrelsens retningslinjer for alkoholforbrug er max 10 genstande om ugen for både kvinder og mænd og heraf max fire på samme dag.

Når du overholder Sundhedsstyrelsens retningslinjer, er din risiko for at blive syg på grund af alkohol lille. Du mindsker blandt andet din risiko for type-2-diabetes, demens samt hjertesygdom på grund af åreforkalkning. Hvis du helt stopper med at drikke alkohol, er der fysiske fordele som et bedre blodtryk, et bedre forløb med diabetes og bedre fertilitet.

 

Alkohol påvirker hjernens funktioner

Omvendt viser forskning, at et alkoholforbrug højere end Sundhedsstyrelsens retningslinjer kan påvirke hjernens funktioner og øge risikoen for demens.

Det, der fysisk sker i hjernen, er, at kommunikationen mellem nervecellerne svækkes ved et vedvarende højt alkoholindtag.

Hvis du er bekymret for dit alkoholforbrug, kan du søge hjælp hos din læge eller kommunens alkoholbehandling (uden henvisning). 

3 ting, du kan gøre

Planlæg, hvornår du vil drikke, og hvornår du ikke vil.

Hvis du er til et festligt arrangement, kan du drikke en sodavand eller et glas vand mellem hver drink - eller gå efter alkoholfri øl og drinks.

Bryd dine sædvanlige mønstre. Undgå fx at sætte dig ved nogen, du ved har en tendens til at drikke meget.

Vil du vide mere om, hvad der er med til at holde din hjerne sund?

Tag Hjernesundtesten - det er hjernesund fornuft. 

Eksperten bag

  • Ulrik Becker, professor og dr.med., Forskningsafdelingen for Sundhed og sygelighed i befolkningen ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.
  • Forsker særligt i alkoholrelaterede konsekvenser og studier af struktur, organisation og effekter af alkohol-intervention.
  • Har bl.a. udført klinisk forskning om alkoholrelaterede sygdomme og bidraget til de nationale kliniske retningslinjer om behandling af alkoholafhængighed.