Menu

Ny test hjælper dig med at styrke din hjernesundhed

 

Demenssygdomme er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark – men sådan behøver det måske ikke at blive ved med at være. Undersøgelser tyder nemlig på, at en tredjedel af alle demenstilfælde kan forebygges. Men hvordan? En test fra Alzheimerforeningen viser dig, hvor du kan sætte ind.

 

Rikke Skov Haunstrup

 

- Før min mand fik demens, troede jeg, at det bare er noget, man kan få som man bliver ældre. Nu er jeg desværre havnet i den situation, at jeg er pårørende: Og jeg har lært, at demens i mange tilfælde kan forebygges.

 

Ordene er Rikke Skov Haunstrups. Hendes mand, Sten på 55 år, har frontotemporal demens, og hun er ikke den eneste, for hvem det er nyt, at demens kan forebygges. En Megafon-undersøgelse foretaget for Alzheimerforeningen viser nemlig, at næsten halvdelen af danskerne er i tvivl om, hvorvidt man selv kan gøre noget for at undgå sygdommen.

FAKTA

Hjernesundtesten

 

- Undersøgelser tyder på, at en tredjedel af alle demenstilfælde kan forebygges

- Hjernesund-testen er udviklet på Maastricht universitet i Holland

- Testen er videnskabeligt valideret af danske hjerneforskere og en lang række fageksperter

- Testen henvender sig til alle, der ønsker at holde deres hjerne sund og nedsætte risikoen for demens

Mere kendskab til forebyggelse

Der er flere ting, der spiller ind på vores hjernes sundhed. Det gør for eksempel den livsstil vi har og vores helbred. Udover de gængse sundhedsråd om fysisk aktivitet og grøn og varieret kost, som de fleste kender til, er vores hjerner også glade for mental og social stimulation. Det at blive ved med at lære nyt og være sammen med andre mennesker er simpelthen med til at holde hjernen i form.

Siden Rikke Haunstrups mand blev syg, har hun fået et større fokus på sin egen sundhed. Og mens sund kost og godt med bevægelse altid har været en naturlig del af hendes liv, er hun nu blevet endnu mere bevidst om vigtigheden af egentid og søvn:

- Manglende søvn giver mig fysisk stress, fordi jeg ikke har så meget energi - men det giver mig absolut også psykisk stress. Jeg kan tydeligt mærke, at min tålmodighed og rummelighed i allerhøjeste grad bliver ramt, hvis ikke jeg får søvn nok, fortæller hun. Derfor forsøger hun nu i højere grad at prioritere søvnen samt at gøre ting for sig selv.

- Når jeg vinterbader, får jeg nulstillet mig selv for den stress jeg oplever i mit liv og får tilført god energi. Det får jeg også, når Sten og jeg hver aften spørger hinanden: ”Hvad er der sket af gode ting i dag?”. At have fokus på de gode oplevelser er godt mentalt og for vores livskvalitet.

Hvad kan jeg selv gøre?

  • være fysisk aktiv flere gange om ugen.
  • lade være med at ryge.
  • spise varieret, grønt og ikke for meget.
  • drikke alkohol med måde.
  • søge udredning og behandling ved tegn på depression.
  • forebygge forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol i blodet, fedme og sukkersyge.
  • holde hjernen i gang.
  • være selskabelig.

Kilde: Nationalt Videnscenter for demens

Sammenhæng mellem livsstil og hjernesundhed      

Det aldrig er for sent - eller for tidligt – at gøre noget for sin hjernes sundhed. Jo mere du gør for at passe på og styrke din hjerne, des større en ’kognitiv reserve’ vil du have at trække på, når du bliver ældre. Det kan være med til at holde dig frisk og i gang så lang tid som muligt. Det er forskelligt fra person til person, hvor man med fordel kan sætte ind. I Hjernesund-testen bliver man på to minutter spurgt ind til sit helbred og sin livsstil.

 

- Vi skal alle sammen passe godt på vores hjerner, og det er meget positivt at forskningen nu peger på, at man kan forebygge en tredjedel demenstilfælde ved at se på sin livsstil. Det handler for den enkelte om at finde sin egen største risiko og så sætte ind der. Hjernesund-testen fortæller dig, hvor du allerede gør det godt, og hvor du med fordel kan forbedre dig til gavn for din hjernes sundhed, fortæller Maria Fisker Ringgaard, der er projektleder i Alzheimerforeningen.

 

Du kan se, hvad du kan gøre, på www.hjernesundtesten.dk

Hjernesund-kampagne
Vil du teste din hjernesundhed?

Ved du, hvad der skal til for at holde din hjerne sund? Du kan tage testen og få råd og vejledning til hvor du kan sætte ind for at leve hjernesundt.

Mindeindsamling
En god sag i stedet for blomster

Vil du gerne samle penge ind til en bisættelse. Læs mere

Har vi ringet til dig?
Er du i tvivl om det er os der har ringet til dig?

Er du i tvivl om det er Alzheimerforeningen der har kontaktet dig, eller har du spørgsmål eller kommentarer til vores opkald eller sms, er du velkommen til at henvende dig på 39 40 04 88 eller sende os en mail: post@alzheimer.dk