Svampebøf med bønner og spidskål

Hjernen har brug for kulhydrater, og det skal være de "langsomme", som fx findes i grøntsager og bælgfrugter (bønner, linser, kikærter). Her får du en lækker, hjernesund opskrift på svampebøffer med bønner og spidskål, hvor der er masser af netop de langsomme kulhydrater. Opskriften er udviklet af kokken Nikolaj Juel, der blandt andet er kendt fra Go' Morgen Danmark.
Foto: Aske Rif Torbensen
- af Nikolaj Juel
Ingredienser
til 4 pers.
Svampebøffer
4 klaser østershatte
1 spsk friske timianblade
Hvidløgspulver
Salt og peber
Solsikkeolie
Bønner
Borlottibønner (enten 300 g friske, 200 g tørrede (lagt i blød natten over) eller 1 dåse)
2 kviste salvie
1 fed hvidløg, skåret i halv
1 tomat
1 spsk. rødvinseddike
3 spsk. olivenolie
Salt og peber
Spidskål
1 spidskål
Olivenolie
Salt og peber
Persille-chili salsa
1 rød chili, finthakket uden kerner
2 fed hvidløg, knust i en morter med lidt salt
1 stor håndfuld bredbladet persille, finthakket
1 spsk. rødvinseddike
Saften af en ½ citron
Salt
Olivenolie
Tilberedning
Svampebøffer
Sæt en (støbejerns)pande på middelvarmt blus. Hæld 2 spsk. olie på panden og placer svampene på panden. Pres svampene let, med fx en støbejernspande. Krydr svampene med salt, peber og timianblade.
Når du kan se, at svampene har en dyb karamelfarve i kanterne, vender du dem. Tilsæt lidt mere olie og krydr med salt, peber, hvidløgspulver og timianblade.
Når svampene har fået en god karamelfarve på den anden side, skruer du ned på laveste blus og lader svampene simre over lav varme.
Bønner
Kom bønnerne i en gryde med salvie, tomat og hvidløg. Dæk bønnerne med vand og lad dem simre, til de er møre. Fjern skummet fra overfladen undervejs.
Hvis du bruger friske bønner, tager de som regel 40-50 minutter at koge. Bruger du tørrede bønner, kan det tage længere tid, afhængig af hvor gamle bønnerne er. Du skal nok regne med halvanden til to timer.
Fjern salvie, tomat og hvidløg, når bønnerne er kogt møre, og hæld det meste vand fra. Tilsæt vineddike og olivenolie og krydr med salt og peber. Sæt til side.
Spidskål
Skær spidskålet i fire både. Dryp med lidt olivenolie og krydr med salt og peber. Steg kålen, til du har en god, gylden stegeskorpe på begge skæreflader. Eller i grillsæsonen: Grill kålen på begge skæreflader, til du har tydelige grillmærker.
Persille-chili salsa
Kom chili, hvidløg og urter i en skål. Tilsæt olivenolie under omrøring, til du har en pestoagtig konsistens. Tilsæt dernæst rødvinseddike og citronsaft. Smag til med salt og ekstra citronsaft.
Servering
Skær svampebøffen ud i 2 cm. tykke skiver og servér med bønner, spidskål og salsa.
FAKTA

Hjernesund-testen
- Undersøgelser tyder på, at en tredjedel af alle demenstilfælde kan forebygges
- Hjernesund-testen er udviklet på Maastricht universitet i Holland
- Testen er videnskabeligt valideret af danske hjerneforskere og en lang række fageksperter
- Testen henvender sig til alle, der ønsker at holde deres hjerne sund og nedsætte risikoen for demens