Opskrift på finsk brød
Let og overskuelig juleaktivitet – lige til at gå til. Alle kan deltage også mennesker med demens.
Ingredienser:
360 g hvedemel (6 dl)
85 g sukker (1 dl)
250 g smør (1 pakke)
1 æg
Pynt:
1 sammenpisket æg
50 g smuttede hakket mandler
(eller 50 g mandelsplitter = 1 pose)
2 spsk. perlesukker
Sådan gør du:
• Bland mel og sukker i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melblandingen.
• Pisk ægget let sammen og kom det i melblandingen. Saml dejen hurtigt til en fast dej.
• Dejen rulles ud i fingertykke stænger, som trykkes let flade. Skær stængerne ud i mindre stykker à ca. 5 cm.
• Læg dejstykkerne på en bageplade beklædt med bagepapir og læg et rent viskestykke over. Sæt bagepladen i køleskabet og lad dejstykkerne hvile i en time.
• Mens dejstykkerne hviler i køleskabet, smuttes og hakkes mandlerne groft og blandes med perlesukker.
• Pisk det æg, der skal bruges til pynt, let sammen.
• Når dejstykkerne har hvilet i en time, tages de ud af køleskabet og pensles med æg og drysses med mandelblan‑ dingen.
• Finskbrødene bages nederst i en for‑ varmet ovn ved 200º (varmluft 185º) i 12‑15 minutter til de er let gyldne.
Julesmåkager: Finskbrød

Derfor er bagning sundt for hjernen
I denne opskrift er der specielt fokus på brug af livshistorie, en øget detaljeringsgrad og brug af decilitermål i stedet for køkkenvægt.
Opskriften er velegnet, hvis der er problemer med evnen til at tænke abstrakt, og hvis man har svært ved at afveje ingredienserne.
Finskbrød er ikke sundt i klassisk forstand, men er rig på energi på grund af det høje indhold af smør, hvilket er en fordel til mennesker med lille appetit. To finskbrød indeholder mere energi, end der er i en banan eller i en lille portion frugtyoghurt.