Hjernesund: At sove er prisen for at være vågen
Når vi sover, starter hjernens rensningsanlæg– et system, der renser hjernen for affaldsstoffer. Forskere mener, at denne proces spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af demenssygdomme.
Af Madeleine Darling Sagmo
I New York sidder Maiken Nedergaard og forsker i sammenhængen mellem demenssygdomme og søvn. Hendes ”patienter”, som hun selv kalder dem, er mus.
Når både mus og mennesker falder i søvn, skrumper hjernecellerne og skaber plads til, at en rensevæske kan skylle hjernen ren for affaldsstoffer.
Noget af det, Maiken Nedergaard og hendes forskerhold, har fundet ud af, er, at det glymfatiske system spiller en vigtig rolle i udviklingen af demens.
- At sove er prisen for at være vågen, siger Professor Maiken Nedergaard og fortsætter:
- Søvnen betyder ikke blot noget for, at vi husker, men den fungerer som en husholderske for hjernen. Om dagen er hjernen en maskine, der bestemmer, hvad vi gør. Om natten har den en helt anden funktion, når der åbnes op for en masse en væsker, der fosser ind og renser hjernen.
Maiken Nedergaard forskerholdet tror derfor på, at man kan skride ind langt tid før, når søvnproblemerne begynder.
Hjernen er modsat alle kroppens andre organer ikke i stand til at rense sig for affaldsstoffer, mens vi er vågne. Til gengæld renses hjernen, mens vi sover. For når vi sover, starter hjernens rensningsanlæg, som kaldes ”det glymfatiske system”.
I løbet af vores vågne timer ophobes der mange affaldsstoffer i hjernen fra forskellige biologiske processer. De skal udskilles, så hjernen ikke drukner i sit eget affald.
Ifølge professor Maiken Nedergaard spiller det glymfatiske system og dets rensningsproces en vigtig rolle i forebyggelsen af demenssygdomme. For når søvnen er dårlig, bliver demensassocierede affaldsstoffer i hjernen ikke renset ud om natten, men ophober sig derimod.
Det er derfor alfa og omega, at vi sover godt.

- Gå først i seng når du er søvnig
- Få motion 30 minutter i løbet af dagen, men ikke de sidste timer inden sengetid
- Undgå alkohol inden du skal i seng
- Undgå arbejdsopgaver de sidste timer inden sengetid (også mails)
- Læs i en bog (papir) ikke e-bog, ikke tablet eller mobiltelefon inden du sover
- Tag evt. et varmt bad inden sengetid
- Undgå kaffe og andre koffeinholdige drikke om aftenen
- Stå op om morgenen på samme tid
- Undgå at falde i søvn ved fjernsynet om aftenen
- Hav det køligt og ordentligt i soveværelset
- Bliv ikke bekymret fordi du vågner i løbet af natten, det er ikke en katastrofe
Kilde: Sundhed.dk