Menu

”Kys det nu det satans liv” - Pia er fast besluttet på et meningsfuldt liv med demens

58-årige Pia Knudsen har Alzheimers sygdom. Selvom hun er syg, er hun dog stadigvæk fast besluttet på at leve et meningsfyldt liv. Livet er ikke slut for Pia, fordi hun har fået en demenssygdom.

Af Malthe Graungaard Bech

”For mig er der startet en ny fase af mit liv. En fase, jeg ikke ved, hvordan bliver eller udvikler sig. Det er skræmmende, men uundgåeligt, at vi forsvinder. Derfor er det vores job som demensramte og pårørende at acceptere, at det sker på et eller andet tidspunkt, og derfor leve så godt vi kan, så længe vi kan.”

Sådan lyder det i en tale, som Pia Knudsen fremførte under Alzheimerforeningens årlige Tænketank, og som hun også sidenhen har fremført under en demenskonference på Christiansborg.

Pia blev diagnosticeret med Alzheimers sygdom for omkring et år siden. Det var et hårdt slag for den tidligere højskolelærer, som var tvunget til at lægge sit liv om, selvom hun på ingen måde følte sig klar til at forlade arbejdsmarkedet på det tidspunkt i livet.

LIVET SKAL LEVES FORLÆNS

Livet byder nu på en masse uvished for Pia, som fortæller, at hun synes, det er skræmmende at tænke på, hvordan sygdommen kommer til at påvirke hende. 

”Det er et liv, vi ikke selv har valgt. Hvis vi kunne vælge, ville de fleste nok sige nej tak. Men det er et liv, som vi til dels kan påvirke. I hvert fald kan vi bestemme, hvordan vi vil forholde os til det. Jeg har mødt mange mennesker med demens, og der er lige så mange måder at forholde sig til dét at leve med demens som der er mennesker,” siger Pia i sin tale.

For Pia er det vigtigt, at hendes Alzheimers Sygdom begrænser hende mindst muligt. Hun har tidligere været underviser på en højskole, og nu er hun fast besluttet på, at hun skal være med til at sprede viden om sygdommen. Derfor deltog hun også ved Alzheimerforeningens årlige TænkeTank. Livet er nemlig ikke slut, mener hun. Tværtimod. Diagnosen er derimod starten på en ny begyndelse for Pia, som er fast besluttet på, at hun stadigvæk kan leve et meningsfyldt liv.

Pia ved godt, at hendes liv er forandret for altid. Det er skræmmende at få en sygdom, som overtager ens sind, men derfor skal livet stadigvæk leves.

”Én eller anden klog person sagde vist nok, at ’livet skal leves forlæns’, og det kan vi jo forsøge at gøre ved at overvinde frygten og lære at elske hver dag med op- og nedture. Nyde det, der er godt nu, for en demensdiagnose er ikke slutningen på livet. Det er begyndelsen på et nyt liv,” lyder det i talen.

FUNDET GLÆDE I NYE FÆLLESSKABER

Pia vil ikke lade sig begrænse af, at hun er syg. Men det er lettere sagt end gjort. Der vil være dårlige dage. Også for Pia. Derfor handler det for hende om at holde fast i det gode og meningsfulde i livet.

Selv drømmer hun om, at hun kan vende tilbage til undervisningen i et omfang, hvor hun kan overskue det. Hun er nemlig sikker på, at hun og folk i samme situation har meget at byde på.

For Pia har nye fællesskaber i både Demensfællesskabet Østjylland og i DemensHjørnet i Aarhus betydet, at hun har fundet glæden sammen med andre mennesker, som står i samme situation som hende.

Hun var skeptisk omkring hvorvidt hun passede ind i en demenssammenhæng og de konkrete tilbud. Dog siger hun efterfølgende, at det er den bedste beslutning, hun nogensinde har truffet at turde at blive en del af dem. I tilbuddene i Demensfællesskabet Østjylland og i DemensHjørnet er der nemlig plads til at grine, græde og være sammen med sine nye venner. Derfor slutter hun også sin tale af med en opfordring til at gribe og leve livet, så længe det er muligt.

”Mit budskab til jer i dag er: Kom op af sofaen og ud i livet. Søg fællesskaber at være i – der hvor det er muligt, når det er muligt. Kys det nu det satans liv. Grib det, fang det, før det er forbi.”

Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
27. juni 2025
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
Alzheimerforeningen er medstifter af nyt partnerskab.
Klædt på til ældreloven
25. juni 2025
Klædt på til ældreloven
Fra 1. juli 2025 træder en ny ældrelov i kraft med store ændringer for ældreplejen i Danmark.
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
12. juni 2025
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
Alzheimerforeningen har fået nye vedtægter.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 07. juli
Kl. 12:30
Pårørende gruppen
4220 Korsør
Pårørende til demensramte mødes med ligestillede til fortrolig og tillidsskabende samtale om processen i demens forløbet. Før og efter døden.
Onsdag d. 09. juli
Kl. 10:30
Kulturklubben for mennesker med demens
I Kulturklubben bliver du del af en gruppe, som samles til klubmøde hver tredje uge og får en fælles kulturoplevelse. I bliver modtaget i døren, og efter ca. en time med en rolig kulturoplevelse samles vi om en kop kaffe og en snak om det, vi har oplevet. Kulturklubben samarbejder med kulturinstitutioner i København, som alle har erfaringer med demensvenlige kulturoplevelser, og det er hos dem, klubmøderne finder sted. Hvem kan deltage? Du skal være bosiddende i Københavns Kommune for at deltage. Ledsagere må dog gerne komme fra andre kommuner. En demensdiagnose er ikke et krav for at deltage. Er du 65+ og oplever kognitive udfordringer, er du velkommen. Let, moderat eller svær demens? Det går vi ikke så meget op i. Det afgørende er, om du kan have glæde af at komme ud på museer og få en kulturoplevelse sammen med andre. Ledsager Alle deltagere skal have en ledsager med. Det behøver ikke at være den samme ledsager hver gang. Det kan være en ægtefælle, et voksent barn, en ven, en nabo eller en gammel kollega. Det kan også være en frivillig kulturven, som vi gerne vil hjælpe med at finde. Ledsageren skal kunne stå for jeres fælles transport til kulturinstitutionen. Vil du være frivillig kulturven? Vil du gerne påtage dig at ledsage et menneske med demens til kulturoplevelse og kaffe hver tredje uge? Vi kan hjælpe med at klæde dig på til opgaven og støtte dig undervejs, hvis noget er svært. Ring eller skriv og hør nærmere.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt