Oftest stillede spørgsmål
På denne side finder du svar på oftest stillede spørgsmål om at være frivillig aktivitetsven. Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os på aktivitetsven@alzheimer.dk
Hvad forventes der af mig som aktivitetsven?
+ −Som aktivitetsven kan du få stor betydning for den person, du bliver matchet med, samt deres eventuelle pårørende. Det er derfor vigtigt, at du gennemtænker og gør op med dig selv, om du har tid og overskud til at være frivillig.
Det er særligt vigtigt, at du:
- Finder det meningsfuldt at lave frivilligt arbejde, hvor hyggeligt samvær og venskab er i centrum.
- Er mødestabil og har tid og mulighed for at mødes med dit match ca. en gang om ugen eller hver anden uge.
- Er tålmodig og rummelig overfor dit match og de udfordringer, der kan høre med en demenssygdom.
- Er klar på at tage teten i forhold til at få relationen op at køre. Det er dig som frivillig, der kommer ind i relationen med et overskud. Du skal derfor være opsøgende og vedholdende og sørge for, at der kommer aftaler i kalenderen.
Hvordan matcher I?
+ −Når du tilmelder dig, vil en af vores frivillige matchledere ringe dig op til en velkomstsnak. Det gør vi for at lære dig bedre at kende, så vi kan lave et så godt match som muligt.
Vi matcher på baggrund af geografi, fælles interesser samt ønsker til, hvad man gerne vil lave med sit match. Vi tager også højde for eventuelle præferencer i forhold til fx køn og alder.
Når vi har fundet et potentielt match, kontakter vi dig og præsenterer vedkommende. Det er først, når begge parter har sagt ja til hinanden, at vi har et match.
Herefter udveksler vi kontaktoplysninger, og så er det dig som frivillig, der har ansvar for at række ud og få gang jeres nye relation.
Hvor lang tid går der, før jeg bliver matchet?
+ −Det er svært at sige, præcis hvor lang tid der går, før vi har et match til dig.
Vi gør vores bedste for at finde et match hurtigst muligt, men der kan være ventetid, da det afhænger af, hvor mange tilmeldinger vi har, og om vi har det rette match til dig.
Der kan godt gå en måned og nogle gange længere tid, særligt hvis du har meget specifikke ønsker til, hvem du vil matches med.
Vores matchledere er desuden selv frivillige, og de sidder derfor ikke fuldtid og matcher.
Hvor ofte mødes jeg med mit match?
+ −Præcis hvor ofte I mødes og hvor længe ad gangen, er noget, du beslutter sammen med den, du er matchet med.
Vi anbefaler dog, at I mødes ca. én gang om ugen eller hver anden uge. Det er en god idé at tale om og forventningsafstemme, hvor ofte I vil mødes allerede på det første møde.
Vi anbefaler også, at I aftaler en fast mødedag, da rutine er vigtigt for personer med demens og kan give de pårørende ekstra fleksibilitet i hverdagen. Er det ikke muligt at aftale en fast dag, kan et godt alternativ være, at I aftaler et nyt møde fra gang til gang, så I altid har næste aftale i kalenderen.
Har du ikke tid til at mødes ca. en gang om ugen eller hver anden uge, skal du overveje en ekstra gang, om det er det rette for dig at være aktivitetsven.
Bliver jeg klædt på til at være aktivitetsven?
+ −Ja, når du tilmelder dig, modtager du en håndbog samt link til en læringsside, der vil klæde dig på til rollen som frivillig for en person med demens.
Her vil du bl.a. finde basisviden om demens, gode råd til hvordan du bedst kommunikerer med en person med demens, samt hvordan man kan mødes over fælles aktiviteter.
Den viden, du får, er den samme viden, som vores Demensvenner får.
Vores frivillige matchledere samt Alzheimerforeningens sekretariat og rådgivere står desuden klar til at yde rådgivning og sparring undervejs, hvis du får brug det.
Hvad må jeg ikke hjælpe mit match med som frivillig aktivitetsven?
+ −Som frivillig for en person med demens, er der nogle ting du ikke må, og som vi anbefaler at du undgår:
- Du må under ingen omstændigheder håndtere medicin som frivillig aktivitetsven - heller ikke selvom, du er fagligt kvalificeret til det.
- Du må ikke modtage gaver, arv eller lignende fra dit match. Reglen beskytter både dit match, dig selv og jeres indbyrdes forhold. Den beskytter dig bl.a. mod at komme under mistanke for at udnytte besøgsforholdet økonomisk eller ende i en form for taknemmelighedsgæld eller lignende.
- Vi anbefaler, at du hverken køber eller indtager alkohol med den person, du er matchet med.
- Vi anbefaler, at du undgår al pengehåndtering. Er du fx på tur med dit match, så lad vedkommende klare al betaling for sig selv. Er der af den ene eller anden grund behov for, at du skal betale for jer begge eller på vegne af dit match, så lav på forhånd en klar aftale med dit match samt eventuelle pårørende.
- Som frivillig må du ikke påtage dig andres lønnede arbejde, fx fysisk omsorg og pleje. Reglen er til for at beskytte dig mod, at du som frivillig bliver misbrugt til at løse opgaver, som andre instanser reelt skal sørge for. Synes du, at det er hyggeligt at sludre med dit match, mens du vasker op, eller I luger i haven, er der selvfølgelig ikke noget i vejen for det, men mærk efter og sæt også dine egne grænser som frivillig.
Bliver jeg matchet med én eller flere personer med demens?
+ −Du matches som udgangspunkt kun med én person. Ønsker du at blive matchet med flere personer, så tager vi en snak om dine tanker og forventninger til det og finder en god løsning.
Kan jeg være frivillig, hvis jeg ikke bor i en af samarbejdskommunerne?
+ −Du behøver ikke være bosat i en af vores samarbejdskommuner for at blive frivillig aktivitetsven. Du kan fx godt bo i en nabokommune, så længe du er indstillet på at transportere dig, for at møde personen med demens, der hvor vedkommende bor.
Bor du ikke i en samarbejdskommune, kan der altså være en del rejsetid inkluderet. Er du indforstået med dette, skal du være velkommen til at tilmelde dig.
Du finder vores samarbejdskommuner her. Vi udvider løbende med flere kommuner, så hold øje med hjemmesiden for at se, om din kommune kommer med.
Hvad hvis jeg ikke kan eller vil være aktivitetsven længere?
+ −Der kan være mange årsager til, at man ikke længere har mulighed for at være aktivitetsven.
Du kan afmelde dig som aktivitetsven ved at række ud til din lokale frivillige matchleder, du har været i kontakt med da du tilmeldte dig og blev matchet. Alternativt kan du også skrive til aktivitetsven@alzheimer.dk.
Er du matchet med en, er det vigtigt, at du giver besked til både os og til personen med demens/de pårørende, så I kan afslutte jeres relation på en god måde.
Har du svært ved at afslutte matchet, kan du starte med at række ud til os, så kan vi få en god snak om, hvordan du kan gribe det an.
Jeg har ikke en demensfaglig baggrund – kan jeg stadig være frivillig?
+ −Sagtens! Det, der er fokus på i Aktivitetsvenner, er fælles interesser, nærvær og en ligeværdig relation.
Det afgørende er, at du har lyst til at gøre en forskel for mennesker med demens, og du ser værdien i selv de små stunder, man kan dele, hvad end det er på en gåtur, en god snak over en kop kaffe eller med strikketøjet i hånden.
Det, du bringer som menneske, er altså det vigtige, og det kræver ikke, at du har en demensfaglig baggrund.
Når du tilmelder dig, vil du desuden modtage en håndbog samt link til en læringsside, der vil klæde dig på til rollen som frivillig for en person med demens.
Hvor gammel skal man minimum være for at være aktivitetsven?
+ −Du skal være min. 18 år for at tilmelde dig som aktivitetsven.
Er der et netværk for aktivitetsvenner?
+ −Cirka én gang om året inviteres du til en frivilligkonference, hvor du kan komme og møde de andre aktivitetsvenner og Alzheimerforeningens frivillige generelt.
Har jeg tavshedspligt?
+ −Du har tavshedspligt og må ikke videregive personlige oplysninger om den person, du er matchet med, uden dennes accept. Det betyder, at du ikke må fortælle eller gengive, hvad personen har fortalt dig om sine personlige forhold, undtaget almindelig oplysningspligt i tilfælde af at menneskers liv og velfærd er truet.
Du må gerne drøfte personens situation og jeres indbyrdes forhold med Alzheimerforeningen og hertil tilknyttede medarbejdere samt de frivillige matchledere, der også har tavshedspligt.
Er jeg forsikret som frivillig hos Alzheimerforeningen?
+ −Som frivillig er du dækket af Alzheimerforeningens forsikring. Forsikringen dækker i tilfælde hvor du kommer til at ødelægge noget i forbindelse med din rolle som frivillig.
Det kan f.eks. være i det tilfælde at du kommer til at ødelægge et par briller.
Hvem kan jeg kontakte, hvis jeg har flere spørgsmål?
+ −Der er flere, du kan kontakte, afhængigt af, hvad dit spørgsmål drejer sig om.
Har du spørgsmål af demensfaglig karakter, fx noget der relaterer sig til den type demens, dit match har, kan du altid kontakte vores dygtige rådgivere på Demenslinien på tlf. 5850 5850. Du kan også læse mere om Demenslinien på https://www.demenslinien.dk/
Hvis du har spørgsmål af mere praktisk karakter, eller noget der relaterer sig til projektet eller dit match, kan du række ud til din lokale frivillige matchleder. Det er matchlederen, der har lavet matchet og været i kontakt med dig.
Du kan også altid skrive til sekretariatet bag Aktivitetsvenner på aktivitetsven@alzheimer.dk