Menu

Digital post og selvbetjening

Få 6 gode råd til den digitale kommunikation med det offentlige.

En stor del af vores kontakt med det offentlige er nu på nettet. Det betyder, at vi skal melde flytning over nettet, bestille nyt sundhedskort og læse posten fra det offentlige digitalt, med mindre man er blevet fritaget fra Digital Post. Det betyder også, at der kan være behov for information og hjælp. Derfor er det rart at vide, hvad mulighederne er, hvis man skal hjælpe som pårørende, eller hvis man får en demenssygdom, og mister sin digitale førlighed.

6 gode råd til den digitale kommunikation med det offentlige:


1. Husk at få automatisk besked, når der er ny Digital Post

Du kan få besked, når der er ny Digital Post til dig. Det gør du, når du logger ind for at læse din digitale post på borger.dk eller e-boks.dk. Her oplyser du dit mobilnummer og din e-mail.
 

2. Du kan give andre læseadgang eller fuldmagt

Som demensramt bør man overveje at give en anden person læseadgang til den digitale post, imens man har handleevnen i behold. Det kan man gøre på borger.dk.

Man bør også overveje at oprette en generalfuldmagt. Ved at udstede en generalfuldmagt giver man en anden person mulighed for at handle på ens vegne, hvis man en dag ikke længere selv kan klare at varetage sine forhold. Læs mere om fuldmagter her.

Husk også at man aldrig må benytte sig af en andens NemID, da det er strengt personligt. Hvis man er i tvivl om, hvordan man forholder sig, kan man altid kontakte borgerservice i sin kommune. 

3. Du kan blive fritaget for Digital Post

Hvis du ikke har mulighed for at kommunikere digitalt med det offentlige og åbne din post, kan du blive fritaget fra Digital Post. Det gør du ved at møde op i din kommunes borgerservice. Hvis du ikke selv kan møde op, kan du få en anden til at fritage dig via en fuldmagtsblanket på borger.dk. Læs mere om fritagelse fra digital post på borger.dk

4. Få hjælp lokalt – i din kommune eller på dit lokale bibliotek

Har du spørgsmål eller behov for hjælp til at kommunikere digitalt med det offentlige, kan du altid kontakte dit lokale bibliotek eller kommunens borgerservice. Du kan også få hjælp til at bruge internettet hos ældreorganisationer og oplysningsforbundene.

Læs mere om, hvor du kan få hjælp til it og offentlig digital kommunikation hos Digitaliseringsstyrelsen på digst.dk

 

5. Du kan få hjælp til at bruge borger.dk

Du kan få hjælp til at bruge borger.dk ved at ringe på telefonnummer 70 10 18 81.

6. Få adgang til sygejournal

Du kan få adgang til din elektroniske sygejournal (ejournal) på www.sundhed.dk - Her kan du give din pårørende fuldmagt til at kunne læse sygejournalen.

 

Kilde: Digitaliseringsstyrelsen og Alzheimerforeningen