5. Husk også dit eget liv
Det er vigtigt, at du passer på dig selv og bevarer overskuddet, så du fortsat kan hjælpe og støtte den, der lider af demenssygdommen.
Er du nær pårørende til et menneske med en demenssygdom, spiller du en vigtig rolle. Personen med demenssygdommen har brug for dig, og som sygdommen skrider frem, vil du ofte skulle tage dig af flere og flere opgaver.
Det kan blive en stor følelsesmæssig og praktisk udfordring, der ikke altid er lige let. Pårørende til demente har således en større risiko end andre for at få stress, blive deprimerede eller brænde ud. Og det hjælper ingen.
Det er derfor vigtigt, at du passer på dig selv og bevarer overskuddet, så du fortsat kan hjælpe og støtte den, der lider af demenssygdommen. Prøv f.eks. at opsøge et frirum uden for hjemmet, der giver dig livskvalitet, gode oplevelser eller ny energi. Prøv også at holde fast i dine egne interesser og de små og store aktiviteter, du var glad for før, familien blev ramt af demenssygdom.
Det er også vigtigt at have tid til at være sammen med andre … alene.
Alle kan få brug for hjælp
Læs mere om at huske eget liv i:
- Skynd dig at elske. En autentisk bog om den tidligere norske fiskeriminister, Jan Henry T. Olsen, der fik konstateret Alzheimers, blot 51 år gammel.
- Se videoen Min elskede om Jan Henry Olsen
- Temanummer om børn og unge – Alzheimerforeningens medlemsmagasin ”Livet med demens”
Del dine råd:
Læs de andre gode råd til hvordan du hjælper et menneske med demens her: