En demenssygdom kan ikke ses. Venner, naboer og arbejdskolleger vil derfor sjældent vide, at familien er ramt af sygdom – med mindre man selv fortæller det.
En demenssygdom kan ikke ses. Venner, naboer og arbejdskolleger vil derfor sjældent vide, at familien er ramt af sygdom – med mindre man selv fortæller det. Du kan derfor ikke regne med forståelse, medmindre du selv er åben om sygdommen. Åbenhed gør det lettere for familie og venner at tilbyde deres støtte. Åbenhed gør det også lettere at tage imod gode råd og den hjælp, omgivelserne kan give.
For nogle kan det være svært at tale åbent om sygdommen. Andre undlader helt at fortælle om sygdommen af frygt for omgivelsernes reaktion og frygt for at den sygdomsramte bliver stemplet som dement. Men det kræver ofte mere energi at skjule sygdommen end at tale om den.
Med åbenhed skabes forståelse
At skjule sygdommen kan også betyde, at både den demente og den pårørende trækker sig fra sociale aktiviteter. Risikoen for at blive isoleret og ensom stiger. I værste fald kan det være med til at forværre sygdommen. Hvis du selv tør fortælle om demenssygdommen, giver du også andre mulighed for at turde spørge. Du får på den måde skabt en forståelse, der vil gøre det lettere for dig og dine nærmeste.
Det kan også være nødvendigt at hjælpe dine omgivelser til at forstå, hvad demenssygdom egentlig er for en sygdom. Der findes stadig mange myter og fordomme om demens. Og de kan gøre ondt. Men husk, at de færreste mennesker egentlig ved, hvilke udfordringer der møder mennesker med demens.
At fortælle åbent om den sorg, man har oplevet i forbindelse med sygdommen, eller de vanskeligheder, man er stødt på, kan også opleves som en lettelse. Man får ’ventileret’ et følelsesmæssigt pres, og det kan efterfølgende give mere energi.
Du er ikke alene
Der er mange familier, der er ramt af demenssygdom. Flere end 400.000 personer lever med demens i hverdagen – enten fordi de selv har en demenssygdom, eller fordi de er pårørende. At møde andre, der er i samme situation som én selv, kan være en stor hjælp til at klare hverdagen med demens. Den åbne snak med ligesindede har en særlig værdi. Og første skridt på vejen til at møde andre i samme situation er at åbne sig for andre.
Vi vil også gerne høre dine erfaringer om, hvordan du når ind til mennesket bag demenssygdommen. Læs hvilke råd andre har haft gavn af og del dine bedste råd på facebook.com/demensernogetvitalerom
Læs de andre gode råd til hvordan du hjælper et menneske med demens her: