HJÆLP HOS KOMMUNEN
Ansvaret for behandling, pleje og omsorg for mennesker med en demenssygdom er delt mellem regioner og kommuner. Men der er ikke nogen fast aftale om, hvordan demensarbejdet skal organiseres. Som hovedregel tager regionerne sig af udredning, diagnose og den specialiserede behandling, mens kommunerne tager sig af den daglige behandling, pleje og omsorg.
Kommunens tilbud til mennesker med demens og deres familier ydes primært ud fra Loven om social service. Hver kommune har udviklet en servicedeklaration for de lovpligtige ydelser. Servicedeklarationerne kan fås ved henvendelse til kommunen og ligger ofte på kommunens hjemmeside. Når man får stillet en demensdiagnose før den almindelige pensionsalder, indledes der typisk en pensionssag. Hver person har i sin kommune en sagsbehandler, der varetager ens pensionssag.
Mange kommuner har en demenskoordinator eller en demenskonsulent. Det er en særligt uddannet fagperson, der har viden om demenssygdomme og som ved, hvad kommunen har af tilbud til mennesker med demenssygdom og pårørende. Du får kontakt til demensfagkyndige i din kommune ved at gå ind på kommunens hjemmeside. Brug søgeordet "demens". Alternativt kan du altid ringe til din kommunes hovednummer.
Har man brug for støtte og bistand fra hjemmeplejen, kan man ved henvendelse til kommunen få kontakt til en visitator, der efterfølgende kommer ud og vurderer behovet for hjælp.
Man kan bl.a. få:
- Sygeplejebistand
- Hjælp til rengøring, at få varmet mad, medicin og anden praktisk bistand
- Hjælp til personlig pleje
- Madordning
- Dagtilbud som f.eks. væresteder eller dagcentre
- Fysisk træning og vedligeholdelse af hverdagsfunktioner hos en ergo-eller fysioterapeut
- Hjælpemidler
- Hjemmevejledning specielt til yngre demente.
- Hjælp til ansøgning til ældrevenlig bolig, plejebolig o.l.
- Aflastningsophold
- Ledsageordning for personer under 67 år efter § 97.