Forvirring og uro
I takt med at demensen skrider frem, forsvinder evnen til at beskæftige sig med relevante gøremål. Det er ikke længere muligt at finde ud af, hvad man nu skal gøre, fx skrælle kartofler, læse avis, lægge tøj sammen eller slå græsplænen.
Det kan derfor medføre uro og forvirring, når kroppen er vant til at lave en masse ting, men hjernen ikke længere er i stand til at kommunikere til kroppen, hvad den skal gøre.
Dette er selvfølgelig meget svært at være i for mennesket med demens, men sandelig også for de pårørende, der kan opleve, at deres kære går hvileløst rundt, står op om natten, roder ved alting og forlægger sine ejendele.
Vi giver derfor i de 8 korte film i denne kategori nogle bud på, hvad man kan gøre for at berolige et menneske med demens.
Ud over forslagene i filmene er det også en god idé at give mennesker med demens små overskuelige opgaver, som vedkommende godt kan håndtere. Det kunne fx være at lægge små puslespil, hygge sig med at tegne og male eller lægge tøj sammen. Hvis de er urolige, så hjælper det dem også, hvis man lejrer dem med en dyne eller en pude.
”Gode stemninger skaber energi til samarbejdet”
Livskraft og energi svækkes ofte, når mennesker får demens, så opgaver som at tage tøj på eller indtage medicin kan føles uoverskuelige. Her hjælper det at have fokus på et roligt tempo og at skabe en god stemning.
”Smit med rolige toner”
Mennesker med demens ender ofte i afmægtige situationer, hvor de bliver frustreret, kede af det eller vrede, fordi ting bliver væk for dem. Her kan du møde disse følelser med forståelse og udvise så megen ro, at den rolige stemning smitter.
”Guide i tydelige toner”
Som demensen udvikler sig, bliver det svært både at koncentrere sig om, og forstå, at spise og drikke. Du kan støtte ved at skabe ro, give den hjælp der er brug for, og guide i tydelige toner omkring hvad der skal ske.
”Smil erstatter mange ord”
Når demenssygdommen gør det talte sprog svært at tilgå og forstå, kan det suppleres med kropssprog og smil, så der skabes gode mødeøjeblikke.
”Smil smitter”
En smilende og nærværende omsorgsperson giver mennesker med demens de rette forudsætninger for at kunne lykkes med at indtage og overskue måltiderne.
”Støtte til at kunne slappe af”
Det kan være svært at finde ro for mennesker med demens. Her kan du give støtte til at finde roen ved at hjælpe både krop og hjerne til at slappe af.
”Støtte til at finde ro”
Når demenssygdommen er meget fremskreden, kan det være svært at finde ro. Du kan støtte ved at bruge rolige og tydelige toner, give mange smil og have fysisk og forudsigelig kontakt.
”Oplevelse af samhørighed”
Alle mennesker har brug for at foretage sig noget, der er meningsskabende. Du kan støtte mennesker med demens ved, at I gør ting sammen. Derved opstår følelsen af samhørighed og mestring.