Mormor har demens imens
Beskrivelse og inspiration af Mona Ulsted
Beskrivelse:
13-årige Bella har et særligt nært og varmt forhold til sin mormor. Bella besøger hende hver uge. De drikker te og spiser mormors lækre kager. De går ture, og Bella kan fortælle mormor om problemer og blive forstået.
En dag lægger mormor læbestift på spejlet i stedet for på læberne, og har svært ved at afslutte sine sætninger. Bella bliver rædselsslagen for, hvad der sker med mormor og flygter fra hendes lejlighed.
I ugerne efter undgår Bella at besøge mormor og reagerer uhensigtsmæssigt og vredt over for fodboldpigerne og sin bror.
En dag forsvinder mormor, og hele familien leder efter hende.
Bellas mor fortæller, at mormor har skjult for familien, hvordan hun har det, men at hun nu har fået en demensdiagnose.
Bella får mulighed for at spørge til mormors fremtid og selv fortælle, hvor bange hun har været for de ændringer, hun har set hos mormor.
Bella kalder sygdommen ”dum-ens”. Hun er ked af det, men får fortalt sin klasse og sine veninder om mormors sygdom.
Bogen anbefales:
Bogen kan anbefales til større børn og unge, der har demens i familien eller omgangskredsen. Mormors adfærd er meget genkendelig, både da hun kommer salt i stedet for sukker i kagerne, da hun glemmer ord og navne, og da hun forsvinder.
Bellas reaktioner, bekymringer og usikkerhed skildres meget realistisk.
Forlag:
Udgivet på ABCforlag i 2024

Min mor havde alzheimer. Jeg var den nærmeste person i min mor liv, da min far var død og jeg er enebarn. Min mor havde i periode hallucinationer, hun så naboer, der ikke eksisterede og når det var værst oplevede hun, at der blev skudt mod vinduerne. Udover at være nær pårørende har jeg arbejdet som leder i kommunen og været udviklingskonsulent

Min kone fik i slutningen af halvtredserne de første symptomer på demens. Som 59-årig fik hun diagnosen. Jeg har været hendes nærmeste person igennem hele sygdommen, og hun boede på plejehjem de sidste fem år af sit liv. Jeg er ingeniør og er gået på pension. Jeg har været frivillig i Alzheimerforeningen de seneste seks år.

Min mand fik tre demenssygdomme og jeg har været tæt på alle aspekter af demenssygdomme. I dag er jeg frivillig inden for alle området, der har med demens at gøre. Jeg er forfatter til bogen "Stærkere samvær med højtlæsning", influencer, foredragsholder, pårørenderådgiver, coach og skriveterapeut. Jeg ønsker at dele ud af mine oplevelser, så andre kan leve et godt liv med demens.