Af Karoline Fodgaard
- Det er en utrolig glæde at kunne dele mine erfaringer, og bare være en “makker” for et andet menneske i en svær situation, fortæller Lene Simon.
Da hendes far bliver syg med Alzheimers sygdom, rykker familien sammen, men hun mangler alligevel en makker. En der kan lytte, kommer med råd og ved præcis, hvordan det er at være Lene.
I september sidste år melder hun sig som frivillig samtalemakker i Alzheimerforeningen for at være noget for andre pårørende, give en håndsrækning og være det hun selv manglede:
- At kunne tale med et andet menneske, der præcis forstår den situation, ofte med frustration og sorg, man står midt i, er værdifuldt.
I farens ånd
Efter flere år med Alzheimers sygdom sover Lenes far stille ind i november sidste år med familien ved sin side. Forventeligt, men samtidig pludseligt for Lene, der nu skal vænne sig til, at han ikke er der længere.
Hun frygter, at snakken med andre pårørende vil ribbe op i hendes egen sorg. Hun bliver matchet med en anden pårørende, og første gang de taler sammen bliver hendes frygt gjort til skamme.
- Jeg er bekymret for, om jeg vil tage den pårørendes sorg på mig. Men det gør jeg heldigvis ikke. Det handler om den største empati i situationen og give værktøjer med videre, vedkommende kan bruge. Jeg må sige, at jeg får lige så meget ud af at hjælpe, som personen jeg lytter til, får noget ud af det, fortæller hun.
Samtidig er hun sikker på, at hendes far ville være pavestolt af hende:
- Det, at jeg involverer mig og hjælper andre, er lige i hans ånd.
Holder på følelserne
I rollen som samtalemakker taler Lene med pårørende om deres hverdag med demens.
- For mig handler det egentlig rigtig meget om at lytte. Og jeg tror, at det vigtigste simpelthen er at tage imod det, som personen går igennem. Jeg kalder det at holde på følelserne.
Det hun selv manglede, da hendes far blev syg, giver hun til andre:
- Man kan ikke fjerne sygdommen, men man kan tage et problem ad gangen, fikse det og få mere energi til at løse det næste. Et fantastisk projekt i Alzheimerforeningen, som vi bør støtte med det, vi kan.
Ønsker du at blive samtalemakker og hjælper andre pårørende? Så tilmeld dig her