Af Karoline Fodgaard
- Jeg havde brug for at snakke med nogen, som har det på samme måde som mig, som oplever de samme ting og har de samme følelser, fortæller Julie Kauffmann
Hendes mor har Alzheimers sygdom og flytter på plejehjem i julen 2023. En beslutning som Julie træffer for morens bedste. Men ikke just en beslutning, der falder i god jord:
- Det er surrealistisk at stå overfor det her menneske, som burde elske dig mest, men pludselig synes, du er det værste.
Forståelse med det samme
Sorgen over at miste sin mor til demenssygdommen, være forhadt af hende på samme tid er meget at rumme på en gang. Julie savner en, der forstår de følelser, hun går rundt med.
Hun søger derfor en samtalemakker igennem Alzheimerforeningen. Tilbage i november bliver hun matchet med en, som selv er pårørende til en forælder med demens ligesom Julie.
- Første gang jeg snakker med min samtalemakker mærker jeg, at hun bare forstår mig. Hun giver mig ro i maven, fordi hun ved præcis, hvad det er, jeg snakker om. Og man behøver ikke en relation eller at tage hensyn til sociale normer i samtalen. Man kan bare sige tingene som de er, beskriver Julie det.
Det giver Julie et skub
Julie snakker med sin samtalemakker en gang om måneden, hvor de vender stort og småt. Det kan være alt for højtider, fællesskaber, følelser og hvordan familien kører videre. Men det kan også handle om, hvordan man håndterer konkrete situationer.
- Hun er blevet min makker i min strategi og giver mig et skub i den rigtige retning, fortæller Julie.
Hun håber, at andre pårørende vil gøre brug af en samtalemakker, fordi det er en stor støtte i hverdagen.
- At man kan få lov til at åbne op på den måde, det er jo et superfedt tiltag. Det gør måske også, at man får mere mod på at snakke om det, man har behov for.
Snak med eller skriv til en anden pårørende, der lige som dig har eller har haft en nærtstående med en demenssygdom. Du kan læse mere om tilbuddet her