Menu

Mor er den vigtigste i verden

I november kom Majkens lille datter til verden. En uge senere blev hendes mor indlagt med medicinforgiftning. De lykkelige dage som nybagt familie er blevet noget andet, end hun havde drømt om.

Af Christina Nejsig

- Da jeg blev gravid var jeg bange for, at min mor aldrig ville nå at se sit barnebarn," fortæller Majken Bredal på 31 år.

Majkens mor har en aggressiv Alzheimers sygdom. Hun er påvirket af hallucinationer og forvrænget virkelighedsopfattelse, som ofte gør hende bange. På kun få år er sygdommen så fremskreden, at hun i dag er på plejehjem.

Tiden som ny mor er nu blevet alt andet, end Majken havde drømt om hele sit liv.

- Jeg sidder ofte tilbage med en følelse af dårlig samvittighed og utilstrækkelighed. Når jeg er sammen med min mor, føler jeg, at jeg burde være sammen med min datter. Og når jeg er sammen med min datter, føler jeg, at jeg burde være hos min mor, fortæller Majken om den ambivalens, der følger med i to så store livsforandrende epoker i sit liv.

Midt i kærligheden og sorgen måtte hun lukke helt ned for sine egne behov for at være der for de to vigtigste mennesker i sit liv.

Frygtede at gå i fødsel før tid
Da Maiken gik på barsel otte uger før termin, åbnede hendes far og hende morens fremtidsfuldmagt. Faren var tyndslidt efter at have været primær omsorgsperson for moren.

- Vi blev nødt til at tale om muligheden for en plejebolig. Heldigvis kunne min mor godt se, at min far ikke havde det godt, og hun accepterede det med omsorg for min far. Det var nogle hektiske uger og jeg var bange for at gå i fødsel, før vi havde fået styr på alt med min mor. Og kun en uge efter fødslen blev hun indlagt med medicinforgiftning. Heldigvis kom hun sig hurtigt, fortæller Majken.

Chokket over indlæggelsen og det første møde mellem mormor og lille nyt barnebarn var et slag i ansigtet. For Majkens mor viste slet ikke interesse for sit nye barnebarn.

Den store sorg blussede op igen. Men der gik ikke længe før det ændrede sig til det bedre.

Plejehjemmet er rart
I foråret kom Majkens mor på plejehjem, og her nyder hun at være, selvom hun også ofte har svært ved at acceptere at være der og savnet til sin familie. Der er kommet mere ro på familien nu. De deler dejlige stunder sammen, og Majkens mor har også fået stor glæde over den lille nye i familien.

Barselsperioden for Majken var slet ikke blevet som forventet. Den er gået med praktiske foranstaltninger og følelsesmæssig ubalance. Den dag Majkens mor kom til plejehjemmet og alt var på plads, bryder Majken sammen. Først her mærker hun, hvad det er, hun har oplevet. Først her bliver virkeligt, at nu har Majken og hendes mor byttet roller, så det er Majken, der skal passe på sin mor.

- Det er vigtigt at fortælle over for mig selv, at det er okay at være sårbar. Jeg tror også, at mange pårørende føler det er svært at fortælle om, hvordan man har det. Jeg tror, at mine venner og familie tænker, hun har styr på det. Det er helt misforstået. Det er ikke forkert at række ud efter andre, og jeg arbejder med at blive bedre til at gøre det,” fortæller Majken.

Vil bryde tabuet
Majken tager kontakt til Alzheimerforeningen i begyndelsen af sommeren for at få hjælp og for at fortælle sin historie til andre, som måske sidder i samme situation.

- Jeg har brug for at tale med nogen, som forstår, hvad jeg går igennem. Det er svært at række ud til de nærmeste og bede om hjælp. Selvom min nære omgangskreds viser empati og intentionerne er gode, så hersker der et tabu om sygdommen, der får folk til at holde en vis afstand. Den afstand har ingen pårørende brug for. Modsat er der brug for hjælp, aflastning og omsorg, fortæller hun.

Tabuet vil Majken bryde ved at fortælle ærligt om alle de svære følelser som sorg og uretfærdighedsfølelse, og hun håber, at alle andre, der har sygdommen tæt inde på livet også tør fortælle ærligt om deres oplevelser. Sådan at flere ved og forstår, hvad det vil sige at være pårørende og være med til at ændre på den svære følelse af ensomhed, som mange oplever. Majkens ønske er, at hendes ærlighed kan være med til at bryde med berøringsangsten.

Majken har besluttet, at hun gerne vil samle ind til Landsindsamlingen den 22. september for at gøre opmærksom på sygdommen i sit nærområde. Hun håber, du også vil være med og gøre en forskel i dit lokalområde.

Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt