“Jeg kan godt love, at jeg går området tyndt”
Selvom 69-årige John Larsen har haft en demensdiagnose i mere end ti år, holder det ham ikke tilbage fra at være indsamler til Landsindsamlingen d. 24. september. Her kan han både samle ind og udbrede kendskabet til livet med demens.
Tekst og fotos: Mikkel Bækgaard
Der skal gang i både trave– og snakketøjet, når John Larsen spænder skoene og går ud og stemmer dørklokker i Odense d. 24. september. Her deltager han i Alzheimerforeningens landsindsamling, som i år for første gang er en husstandsindsamling. Her går John Larsen og tusindvis af andre indsamlere fra dør til dør og samler ind til Alzheimerforeningens arbejde.
Og det at kunne gøre en forskel betyder rigtigt meget for John Larsen. Han har selv siden 2012 været diagnosticeret med Alzheimer. Men selvom hukommelsen og koncentrationen svigter, er indsamlingen et sted, han kan bidrage med en stor og vigtig indsats. For nok er John Larsen ramt af demens, men han er så selvkørende, at han sagtens kan samle ind – og endda gøre det alene, hvis det bliver nødvendigt.
– Jeg håber på, at mine børnebørn vil med ud. Men ellers går jeg turen selv. Det kan jeg sagtens – og jeg kan godt love, at jeg går området tyndt. Jeg er nok rigtigt godt træt, når jeg kommer hjem, men det er ok – og jeg er nok også træt dagen efter. Men det betyder ikke noget, når jeg har været med til at gøre en stor og vigtig forskel, siger John Larsen.
Lægger ikke skjul på sin sygdom
For John Larsen er det vigtigt at samle penge ind til Alzheimerforeningens mange aktiviteter. Men det betyder lige så meget, at han kan være med til at udbrede viden og kendskab til demenssygdomme. Han tager gerne en snak med folk, hvis de spørger – både når han samler ind og i mange andre tilfælde. For han lægger aldrig skjul på, at han lider af Alzheimer. For ham er der ikke tale om et tabu, som han prøver at skjule:
– Jeg bærer altid solsikke-snoren, når jeg går ud. Så kan folk se, at jeg har skjulte udfordringer. Samtidig bærer jeg en batch, hvor der står, at jeg har Alzheimer. Folk er generelt rigtigt søde til at hjælpe, og det fører også gerne til en snak om, hvad det betyder, siger John Larsen, der også tidligere har været indsamler ved landsindsamlingen.