Frederikke Lind Bjørn: Jeg bliver altid meget berørt af, at folk er ude at samle ind
Som 19-årig tog Frederikkes liv en drejning. Hendes mor fik diagnosen Alzheimer, og hverdagen blev vendt op og ned. Siden er landsindsamlingen blevet noget særligt. Her kan hun sammen med venner og familie skabe mere fokus på sygdommen samt samle penge ind til et vigtigt formål.
Af Karoline Fodgaard
- Det betyder rigtig meget, at folk støtter op om det, og bruger dagen på det. Jeg bliver altid meget berørt, når jeg er ude. Det gør faktisk en forskel, at man går på gaden. Alzheimerforeningen og demens fylder mere i mediebilledet. Folk har stillet spørgsmål og åbnet op for samtalen om demens.
Landsindsamlingen er for mange noget helt specielt. 27-årige Frederikke Lind Bjørn har levet side om side med sygdommen i mange år med en mor, som fik Alzheimer diagnosen tidligt. For hende betyder det ekstra meget, når hendes venner, bekendte og familie støtter op om det. For det gør, at der bliver samlet penge ind til forskning, rådgivning, fællesskaber, aktiviteter og støtte. Men også at de kunne bruge dagen sammen på at skabe et fokus på sygdommen. Et fokus som sagtens kan være en helårsting.
- Det er altid fedt at sætte fokus på sygdommen på dagen, men synes det giver lige så meget at gøre det året rundt f.eks. med de digitale indsamlinger. Du kan gøre det så personligt, og på den måde føler du hele tiden du gør en lille forskel.
Selv har Frederikke samlet ind ad flere omgange både på gaden ved landsindsamlingen, men hun har også stablet mange velgørenhedsarrangementer på benene. Der har både været samarbejder med festivaler, barer og firmaer.
Alzheimerforeningen har været uundværlig
Frederikke stod som 19-årig og skulle agere voksen for sin egen mor og lillesøster uden ret meget hjælp. Derfor søgte hun rådgivning hos Alzheimerforeningen. De kunne både være der, når moderen havde spørgsmål, Frederikke ikke kendte svarene på, og give søsteren støtte i ungegrupper. Men de har også været med til at starte et fællesskab for Frederikke.
- Som ung pårørende føler man sig meget alene, jeg oplevede den her sygdom meget tidligt. Det var ikke den gængse fortælling om demens. Men at der så kommer de her små historier med flere i samme situation som mig, det bygger bare en fællesskabsfølelse, som jeg tror er rigtig vigtig i den periode.
Hun håber, at Alzheimerforeningen kan gøre det, de gjorde for hende, overfor andre. Det vigtigste er, at der skal skabes mere synlighed, og folk kan få den rådgivning, støtte og aktiviteter, de har brug for igennem foreningen.
Fortællingen om demenssygdommen skal gøres bredere
For Frederikke handler det ikke kun om at sætte fokus på demens, men også de underliggende dele af, hvad det vil sige at have en demenssygdom, som der findes mange varianter af. Der skal mere samtale om sygdommen, og hvad den gør ved folk og deres pårørende.
- Generelt er der kommet mere samtale om demens i Danmark, og det gør jo en kæmpe forskel. Det kan jeg mærke hvert år, og det bliver kun større.
Det er en sygdom uden særlig meget håb, men at der i ny og næ er plads til positive nyheder, er med til at rykke ved nogle ting, mener Frederikke. Der er i år blevet sat ekstra fokus på forskning af ny medicin, samt større undersøgelser.
- Det viser, at vi er på den rigtige vej og det skaber håb.
I dag er der ca. 90.000 danskere, som lever med en demenssygdom. Det tal ser kun ud til at stige, og i 2034 regner man med, at der vil være omkring 130.000 med en demenssygdom. Det er vigtigt for Frederikke, at vi allerede starter arbejdet nu.
- Vi skal sætte endnu mere fokus på det og samle ind, så vi snart kan finde en kur.
Vil du bakke op om Frederikkes sag og støtte mennesker med demens og deres pårørende samt sætte mere fokus på sygdommen?
Du kan lave en digital indsamling til Landsindsamlingen her: