Hvorfor Erindringsdans®?
Erindringsdans® er en meningsfuld, social, fysisk og mentalt stimulerende aktivitet, som øger livskvaliteten hos målgruppen.
Socialt
- Meningsfuld socialt samvær gør, at glæden stiger hos både beboere og personale
- Erindringsdans® skaber fællesskab og styrker sociale relationer – også efter endt forløb
Fysisk
- Balance og motorik styrkes i dansen
- Lysten til at bevæge sig stiger
Mentalt
- Rytmiske elementer, følelser og stemninger påvirker hjernen positivt
Ud over at Erindringsdans® har en direkte positiv effekt på målgruppen, indbyder konceptet også til, at medarbejderen kan danne relationer på nye måder i et meningsfuldt samvær.
Erindringsdans® bygger på viden om reminiscens
I Erindringsdans® benyttes minder fra tidligere danseoplevelser sammen med systematisk musikvalg. Det skaber genkendelige og gode minder fra især børne- og ungdomsårene.
Ved at lytte til kendt musik og se andre danse, øges lysten til at deltage i dansen. Derudover anvendes guidning og spejling som kommunikationsmetode, der genkalder tidligere motoriske færdigheder.
I et sygdomsforløb med demens vil evner og minder oftest forsvinde i omvendt rækkefølge af den, de er blevet tillært og oplevet i. Det vil sige, at det, der er indlært i barndommen, typisk kan genkaldes i længere tid. Med Erindringsdans® kombineres minder til bevægelse og musik. Dét at mærke en rytme i kroppen og bevæge sig til den ligger tidligt i de flestes erfaringsliv.
Alle kan være med
Erindringsdans® giver personen med demens en følelse af succes ved at danse med andre og tilskynder samtidig en naturlig kontakt med andre.
Erindringsdans® er også en god måde at bevæge sig på, og hvis man ikke ønsker at deltage aktivt i dansen, får personen med demens i stedet en musisk oplevelse ved for eksempel at lytte til musikken, nynne med eller kigge på de dansende.
”Det var megafedt at se, at selvom de ikke lige var oppe på gulvet at danse, så var ’bænkevarmerne’ med. Tæerne, fødderne og fingrene bevægede sig jo i takt til musikken”
- Uddannet instruktør på Kastanjehusene, København.
På pleje- og aktivitetscentrene fortæller de om mærkbare forandringer hos beboerne med Erindringsdans®. Flere beboere går fra at være passive i deres hverdag til at live op på dansegulvet. Nogle får en mere rank holdning og danser uden deres vante hjælpemidler, mens andre pludselig kan synge med på sangene, selvom de ellers har svært ved at udtrykke sig sprogligt.
”Jeg dansede med en beboer… Da han kom, havde han stok – da han gik, havde han glemt, at han brugte den”
- Uddannet instruktør på Kastanjehusene, København.
Læs "Erfaringer med Erindringsdans®"
Læs artiklen "Dansen giver stjernestunder i en hverdag med demens"
Du kan kontakte Alzheimerforeningens senior projektleder Janni Lund Hansen, hvis du vil høre mere om Erindringsdans® og instruktørkurserne.
📞 Tlf.: 40 20 87 22
📧 Mail: janni@alzheimer.dk