Menu

Resultater af undersøgelser

På baggrund af de spørgeskemaer, der besvares af Demenspanelet, Alzheimerforeningens medlemmer og følgere på sociale medier, udarbejder Alzheimerforeningen løbende undersøgelser for at komme tættere på livet med demens.

2024 

Undersøgelse om samtalegruppeforløb for pårørende 

I sommeren 2024 gennemførte Alzheimerforeningen en undersøgelse om samtalegrupper for pårørende til demens. Her spurgte vi pårørende til deres erfaringer med at deltage i et gruppeforløb og hvilke ønsker, de eventuelt måtte have til kommende forløb. Besvarelserne skal bruges til at kvalificere udviklingen og implementeringen af en ny pårørendeindsats, som Alzheimerforeningen har fået støtte fra Trygfonden til at gennemføre fra start 2024 til udgangen af 2026. 

I alt 545 panelmedlemmer fik tilsendt spørgeskemaet. 337 person besvarede hele undersøgelsen, heraf 301 aktuelt pårørende og 64 personer, der tidligere har været pårørende til en person med demens, der nu er død. Undersøgelsen viste blandt andet: 

  • At over halvdelen aldrig har været i en samtalegruppe for pårørende til demens. I de uddybende svar skriver en stor andel, at de aldrig er blevet tilbudt et samtaleforløb eller vidste, at den mulighed eksisterer 
  • At fællesskab med ligesindede for langt de fleste er den største motivationsfaktor for at deltage i et samtalegruppeforløb 
  • Et panelmedlem skrev: ”Jeg søgte andre, som er i samme situation, som jeg er i. Det har været- og er delvist stadigvæk- så ubeskriveligt hårdt at være nær pårørende, og jeg havde brug for at kunne spejle mig i andre med lignende oplevelser, og måske også få nogle gode råd om, hvordan de håndterer det følelsesmæssige kaos, man indimellem befinder sig i 
  • Desuden fremhævede en stor del af de adspurgte forskellige faktorer som vigtige at tage højde for i fremtidige samtalegruppeforløb. Det kunne fx være geografisk placering og at sammensætningen af gruppens medlemmer fx afspejler, om man er ægtefælle eller voksent barn.  

 

2023

Undersøgelse af pårørendes oplevelse af forholdene på plejehjem i Danmark 

 

Alzheimerforeningen, Parkinsonforeningen og Scleroseforeningen har i et samarbejde gennemført en spørgeskemaundersøgelse, der undersøger på rørendes oplevelse af forholdene på plejehjem i Danmark. Projektet har fået sparring fra Kræftens Bekæmpelse og REHPA, Videnscenter for palliation og rehabilitering. Alzheimerforeningen har modtaget økonomisk støtte fra Helsefonden til at deltage i undersøgelsen. Formålet med undersøgelsen er at skabe viden om forholdene på plejehjem i Danmark. 

I undersøgelsen deltog 468 personer, der er pårørende til en person, der bor på plejehjem. Undersøgelsen viste bl.a. at:

  • 25 procent af de pårørende ikke føler sig trygge ved plejepersonalets faglige viden. 29 procent synes, at plejepersonalet ikke har nok viden om specifikke sygdomme.
  • 20 procent føler sig utrygge ved plejepersonalets viden om medicin. Omkring 30 procent hår oplevet fejl i deres nærtståendes medicinering (enten manglende medicin eller forkert tidspunkt). De fleste på rørende opdager fejlen selv, hvilket kan indikere et stort mørketål.
  • 45 procent af de på rørende er utilfredse med normeringen på plejehjemmene i dagtimerne, mens hele 61 procent er utilfredse med normeringen i nattetimerne.

På baggrund af undersøgelsen skrev forpersonerne fra de involverede foreninger et debatindlæg, der blev bragt i Avisen Danmark. Læs debatindlægget her.

 

2021

Rapport: Livet under Covid-19 - Coronakrisens betydning og konsekvenser for pårørende til personer med demenssygdom

Rapporten viser udvalgte resultater af en spørgeskemaundersøgelse Alzheimerforeningen foretog blandt pårørende til mennesker med demens, tre måneder inde i coronanedlukningen.

Rapporten giver indblik i, hvordan de pårørende oplevede livet under coronakrisen, under nedlukningen i samfundet og i tiden med besøgsrestriktioner på plejehjemmene. Den fastslår bl.a., at nedlukningen har haft vidtrækkende konsekvenser for pårørende til mennesker med demens og viser hvordan det fysiske helbred såvel som det mentale helbred har været under pres.

2019

Undersøgelse: Enlige med demens - hvem er de, hvilke udfordringer møder de, og hvilken støtte får de i deres hverdagsliv?

I april 2019 udgav VIVE - Viden til Velfærd den første rapport af sin art i Danmark, der beskriver forholdene for en meget overset sygdomsgruppe – nemlig de op mod 25.000 danskere, der bor alene og har en demenssygdom. Gruppen, der næsten udgør en tredjedel af alle demensramte, oplever ifølge rapporten en række fysiske, mentale og sociale udfordringer – heriblandt et udbredt forbrug af psykofarmaka og smertestillende medicin, hvilket udgør en sundhedsrisiko.

Projektet er et delprojekt under projekt RUM'lighed, der udføres af Alzheimerforeningen med støtte fra Socialstyrelsen og TrygFonden.

Læs rapporten om enlige med demens >>

Læs nyheden om undersøgelsen >>

Konklusion og anbefalinger på engelsk >>

 

2018

Undersøgelse fra Demenspanelet og medlemmer: Sundhedsreformen ifølge demenspatienter og pårørende

I oktober 2018 spurgte Alzheimerforeningen flere end 1.200 demenspatienter og pårørende om deres oplevelser med behandling i sundhedsvæsenet og deres ønsker til fremtidige prioriteringer på sundhedsområdet. Resultatet viser et anderledes billede, end det der er blevet fremført i medierne.

Læs rapporten om sundhedsreformen >>

Læs nyheden om rapporten >>

Læs mere om Demenspanelet >>

 

Rapport om belastning af og hjælp til pårørende til patienter med frontotemporal demens

Alzheimerforeningen har i foråret 2018 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt demenspatienter og pårørende i Danmark. Formålet med undersøgelsen var at belyse, hvordan hverdagen i familier berørt af demens bliver påvirket af demenssygdommen. Undersøgelsen omfattede i alt 1.591 pårørende – heraf 128 pårørende til en patient med frontotemporal demens (FTD) ‐ hvilket gør den til den største af sin art gennemført i Danmark.

Samlet tegner undersøgelsen et billede af en overset patientgruppe, hvis pårørende ofte segner under vægten af den byrde, som pårørenderollen fører med sig.

Læs hele rapporten >>

 

2017

Undersøgelse fra Demenspanelet og medlemmer: Livet med demens som pårørende

I december 2017 udsendte Alzheimerforeningen et spørgeskema, der omhandlede pårørendes vilkår i livet med demens. I alt 1.745 pårørende og efterladte deltog. Dermed er undersøgelsen, så vidt Alzheimerforeningen er orienteret, den mest omfattende undersøgelse, der er lavet i Danmark om pårørende til personer med demens. Undersøgelsen belyser fire temaer: Arbejdsliv, økonomi, tid til sig selv og konflikter i familien. I første rapport har Alzheimerforeningen behandlet data omkring de to første emner.

Læs hele rapporten >>

Læs mere om Demenspanelet >>

Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
27. juni 2025
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
Alzheimerforeningen er medstifter af nyt partnerskab.
Klædt på til ældreloven
25. juni 2025
Klædt på til ældreloven
Fra 1. juli 2025 træder en ny ældrelov i kraft med store ændringer for ældreplejen i Danmark.
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
12. juni 2025
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
Alzheimerforeningen har fået nye vedtægter.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 17. juni
Kl. 16:30
Pårørendegruppe for Mænd - Mandfolk
2450 Købehavn SV
Mandfolk Er du mand og er du tæt på én med demens? Har du lyst til at mødes i det fri i fællesskab med andre mænd – hvor der altid er højt til himlen. Et tilbud til københavnske mænd, der er pårørende og har demens tæt inde på livet. Vi tilbyder et afbræk i hverdagen. Her mødes du med andre mænd, der kender til en hverdag med demens. Vi mødes om friluftsliv, aktivitet og fællesskab.
Tirsdag d. 24. juni
Kl. 10:30
Kulturklubben for mennesker med demens
I Kulturklubben bliver du del af en gruppe, som samles til klubmøde hver tredje uge og får en fælles kulturoplevelse. I bliver modtaget i døren, og efter ca. en time med en rolig kulturoplevelse samles vi om en kop kaffe og en snak om det, vi har oplevet. Kulturklubben samarbejder med kulturinstitutioner i København, som alle har erfaringer med demensvenlige kulturoplevelser, og det er hos dem, klubmøderne finder sted. Hvem kan deltage? Du skal være bosiddende i Københavns Kommune for at deltage. Ledsagere må dog gerne komme fra andre kommuner. En demensdiagnose er ikke et krav for at deltage. Er du 65+ og oplever kognitive udfordringer, er du velkommen. Let, moderat eller svær demens? Det går vi ikke så meget op i. Det afgørende er, om du kan have glæde af at komme ud på museer og få en kulturoplevelse sammen med andre. Ledsager Alle deltagere skal have en ledsager med. Det behøver ikke at være den samme ledsager hver gang. Det kan være en ægtefælle, et voksent barn, en ven, en nabo eller en gammel kollega. Det kan også være en frivillig kulturven, som vi gerne vil hjælpe med at finde. Ledsageren skal kunne stå for jeres fælles transport til kulturinstitutionen. Vil du være frivillig kulturven? Vil du gerne påtage dig at ledsage et menneske med demens til kulturoplevelse og kaffe hver tredje uge? Vi kan hjælpe med at klæde dig på til opgaven og støtte dig undervejs, hvis noget er svært. Ring eller skriv og hør nærmere.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt